Ljiljana Kecojević
Ljiljana Kecojević
21.04.2023, 15:51

Ljiljana Kecojević (1947-2023)

č: | fb:

U Valjevu je danas, posle kraće bolesti, umrla novinar Ljiljana Kecojević. Rođena je 1947. godine u Novom Sadu, Valjevsku gimnaziju završila je 1966, a Fakultet političkih nauka, novinarstvo, u Beogradu 1970. godine.

 

Po završetku fakulteta, odlazi na godinu dana, kao stipendista, u Radio televiziju Sarajevo. Od 1. marta 1971. godine je novinar Radio Valjeva, i u toj medijskoj kući ostala je do penzije. Bila je urednik političke i kulturne rubrike, niz godina zamenik urednika programa i direktor Radio Valjeva, izvesno vreme i vršilac tih dužnosti. Bila je stalni saradnik Kalendara "Kolubara" i član redakcije Revije Kolubara. Više godina je pisala i uređivala "Tešnjarskog glasonošu".

 

Ljiljana Kecojević je dobitnik mnogobrojnih nagrada za uspešan novinarski rad, ponajpre godišnje Nagrade Radio Beograda, 1986. godine dobila je Plaketu Grada, a 2005. dobila je godišnju Nagradu Valjeva.

 

Kao đak Gimnazije i student igrala je u predstavama Amaterskog pozorišta "Abrašević", ("Banović Strahinja", "Mizantrop" i druge), bila je član studentskog KUD "Žikica Jovanović Španac" u Beogradu.

 

Ljiljana Kecojević se svojim radom, tekstovima i emisijama upisala među najznačajnije i najbolje novinare, ne samo Valjeva, nego i Srbije. Novinarskom zanatu mnogi su se učili od Ljiljane Kecojević, dobrom pisanju, pravilnom govorenju, ispravnom stavu, lepom stilu.

 

Bila je posvećena poslu koji je volela, borac za lepo i kulturno Valjevo. Volela je ljude, umetnost, putovanja... Dobar čovek i pouzdan prijatelj, mlađe kolege učila je novinarskim veštinama, ali i tome kako biti svoj u tom poslu i kako se časno i pošteno baviti novinarstvom. "Za novinara je važno da uvek hoda uzdignute glave i da svakoga može da pogleda u oči", govorila je nama mlađim kolegama, koji smo tek zakoračili u novinarstvo. 

 

Za Valjevo je govorila da je njen grad, prepun duha i posebnog šarma, koji se retko gde sreće, otuda ne čudi da je odbila ponudu da pređe u Radio Beograd.

 

Ljiljana Kecojević biće sahranjena u krugu najuže porodice na Novom groblju u Valjevu.

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 4 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...