Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2015, 12:44

Srbija danas liči na Srbiju devedesetih

č: | fb:

Pre dvanaest godina, na ulazu u zgradu Vlade Srbije, ubijen je prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke dr Zoran Đinđić. I danas su članovi i prijatelji DS u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu prisustvovali parastosu za Zorana Đinđića.

Parastos za Zorana Đinđića

Parastos za Zorana Đinđića (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik valjevskih demokrata Duško Rakić kaže da je 12. mart datum kada treba da se setimo života, dela i nesrećene sudbine Zorana Đinđića, ali i prilika da se podsetimo političkog miljea devedesetih i početka dvehiljadite, posebno godine kad je ubijen Zoran Đinđić, čovek koji je želeo da reformiše Srbiju.

„Ono što se danas u Srbiji dešava jako liči na vreme od pre 15 i više godina. Na delu je progon neistomišljenika, pritisak na slobodu medija, tabloidizacija Srbije sa ciljem da se blate politički protivniciu i neistomišljenici... Ponovo se čuje govor mržnje, ljudi se zavađaju, guraju se jedni na druge. DS i Zoran Đinđić želeli su da naprave jedno drugačije društvo, društvo u kome će postojati različita mišljenja, poštovati autoritet političkih protivnika i onih koji misle drugačije, društvo u kome će se izbori dobijati i vlade menjati uz poštovanje demokratskog procesa. Ta ideja i politika su prekinute i danas je na delu nešto sasvim drugo”, kaže Rakić. On smatra da atmosfera u kojoj je danas Srbija, koja u mnogome podseća na devedesete, treba da zabrine svakoga u državi. Na isti način strukture moći koriste medije, tačnije tabloide, za političke i lične obračune.

„Sudbina Zorana Đinđića mora biti primer svima da tako nešto nije dopustivo na političkoj sceni. Pošto se sada na njega pozivaju svi, od saradnika i saboraca do onih koji su dvehiljadite pozivali na linč i ubistvo Zorana Đinđića, da shvate da ne mogu baštiniti sve ono što je Zoran govoriio i radio, a sa druge strane ponašati se isto kao što su se ponašali krajem devedesetih i u vreme pred ubistvo Zorana Đinđića”, poručuje predsednik valjevskih demokrata Duško Rakić.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. Jos tokom studija zapažen je kao jedan od prvih, mlađih disidenata tadašnje SFRJ. Diplomirao je filozofiju 1974. godine, a doktorirao 1979. na Univerzitetu u Konstancu u Nemačkoj. Sa još 12 intelektualaca 1989. godine učestvovao je u obnavljanju Demokratske stranke, čime se aktivno uključio u politički život. Januara 1994. godine izabran je za predsednika DS, na čijem čelu je ostao do tragične smrti.

Američki nedeljnik Tajm je septembra 1999. godine uvrstio Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti promena u Srbiji 2000. godine, kao šef centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za savezne izbore septembra 2000, posle kojih je usledio masovni bunt i prelom 5. oktobra 2000. Đinđić je potom postao predsednik vlade. 

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 2 sati 46 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara