Ljiljana Ljiljak (foto: Miroslav Jeremić)
Ljiljana Ljiljak (foto: Miroslav Jeremić)
12.03.2015, 21:55

Ljiljana Ljiljak (1949 – 2015)

č: | fb:

U Valjevu je danas, posle kraće bolesti, umrla novinar Ljiljana Ljiljak. Rođena 1949. u Beogradu, osnovnu školu završila je u Bugojnu, gimnaziju (1968) u Valjevu, a Filozofski fakultet (1974) u Beogradu. Kratko je radila kao profesor u Gimnaziji, u Ljuboviji, a od 1975. do penzionisanja bila je novinar Radio Valjeva.

Kao urednik gradske rubrike najviše se bavila svekolikim životom Valjeva, posebno arhitekturom i urbanizmom, bila skupštinski izveštač, otvorila mnoge ekološke probleme. Na Festivalu lokalnih radio-stanica Srbije dobijala je (1978, 1979) nagrade za dokumentarne emisije. Pisala je i za „Susrete“, „Tešnjarskog glasonošu“, „Reč“, „Napred“, Veliki narodni kalendar „Kolubara“, a od prvog do poslednjeg broja i za Reviju „Kolubara“, gde je, uz intervjue i razgvore sa zanimljivim sagovornicima, bila stalni „Valjevski šetač“. U martu 2006. dobila je Godišnju nagradu Valjeva za novinarstvo.

Ljiljana Ljiljak je bila neumoran radnik, posvećena poslu koji je volela, veliki borac za lepše Valjevo. U naoko krhkom telu bio je sakriven veliki borac. Pamtimo njenu čvrstinu i istrajnost u štrajku kolektiva Radio Valjeva (1992), kada je na počecima protesta bila predsednik Štrajkačkog odbora. Dobar čovek i pouzdan prijatelj, mlađim kolegama uvek pri ruci da pomogne u savladavanju tajni novinarskog zanata.

U vreme raspada SFRJ i ratova na prostoru nekada zajedničke nam domovine nastojala je da pomogne svojima sa Banije, koji su izbegli pred bezumljem i utočište našli u Valjevu. Primila ih je sa svojima, a onda, uz pomoć prijatelja, pomagala da se snađu i započnu novi život.

Iz braka sa profesorom i prevodiocem Ivicom Strujićem iz Bugojna ima sina Grgura – Grišu (1970), profesora engleskog jezika i pisca, koji živi u SAD.

Novinar Ljiljana Ljiljak biće sahranjena u petak u 14 časova na Novom groblju u Valjevu. Pogrebu će prethoditi komemoracija u 11 časova u Radio Valjevu.

 

 

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 1 sati 28 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 4 sati 20 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 6 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara