Milica Janevska (foto: Arhiva Radio Valjeva)
Milica Janevska (foto: Arhiva Radio Valjeva)
16.03.2015, 13:46

Milica Janevska (1943 – 2015)

č: | fb:

U Valjevu je noćas preminula Milica Janevska dugogodišnji spiker Radio Valjeva. Rođena je 3. oktobra 1943. godine u Valjevu, gde je završila osnovnu i Ekonomsku školu. Pre dolaska u Radio Valjevo 1967. godine, radila je u Elektrodistribuciji i "Krušiku".

Kada je osnovano Radio Valjevo, u novembru 1967, među brojnim kandidatima na audiciji za spikera, Milica Janevska se izdvojila divnim glasom i pravilnim govorom što je bilo presudno i po mišljenju Drage Jonaš, koja je bila u komisiji, da se Milica nađe među prva tri spikera Radio Valjeva, gde je radila do 1991. godine. Decenijama je Radio Valjevo bilo prepoznastljivo uprvo po glasu Milice Janevske. I pored brojnih poiziva nikada nije napustila svoju radio stanicu i svoj rodni grad. Govorila je da je „u životu najlepše kada radiš posao koji voliš, sa dragim ljudima, u gradu koji voliš, a ja sam svoj posao i Valjevo beskrajno volela”. Saveti, znanje i iskustvo, koje je Milica Janevska nesebično delila, pomogli su mnogim spikerima i novinarima Radio Valjeva. Kolege i saradnici su uživali u njenom vedrom duhu, šalama i optimizmu kojim je zračila.

Rado i često je drugovala sa knjigom, otuda se sećala i o tome često pričala da je za novu 1982. godinu na poklon dobila od Milenka Rdovića, tadašnjeg direkrtora Biblioteke, punu kutiju knjiga koje je pročitala do sledeće nove godine.

Značajan trag u životu Milice Janevske ostavili su „Abrašević” i gluma, „Partizan” i gimnastika. Član amaterskog pozorišta „Abrašević” postala je 1959. godine, gde je odigrala desetak predstava. Svoj glumački talenat najbolje je iskazala u predstavama „Mizantrop”, „Dobri čovek iz Sečuana”, „Takva je ljubav”, „Radovan treći”.

Komemoracija povodom smrti Milice Janevske biće održana u sredu u 11 časova u Radio Valjevu, a sahrana je u 13 časova na Novom groblju u Valjevu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara