Milica Janevska (foto: Arhiva Radio Valjeva)
Milica Janevska (foto: Arhiva Radio Valjeva)
16.03.2015, 13:46

Milica Janevska (1943 – 2015)

č: | fb:

U Valjevu je noćas preminula Milica Janevska dugogodišnji spiker Radio Valjeva. Rođena je 3. oktobra 1943. godine u Valjevu, gde je završila osnovnu i Ekonomsku školu. Pre dolaska u Radio Valjevo 1967. godine, radila je u Elektrodistribuciji i "Krušiku".

Kada je osnovano Radio Valjevo, u novembru 1967, među brojnim kandidatima na audiciji za spikera, Milica Janevska se izdvojila divnim glasom i pravilnim govorom što je bilo presudno i po mišljenju Drage Jonaš, koja je bila u komisiji, da se Milica nađe među prva tri spikera Radio Valjeva, gde je radila do 1991. godine. Decenijama je Radio Valjevo bilo prepoznastljivo uprvo po glasu Milice Janevske. I pored brojnih poiziva nikada nije napustila svoju radio stanicu i svoj rodni grad. Govorila je da je „u životu najlepše kada radiš posao koji voliš, sa dragim ljudima, u gradu koji voliš, a ja sam svoj posao i Valjevo beskrajno volela”. Saveti, znanje i iskustvo, koje je Milica Janevska nesebično delila, pomogli su mnogim spikerima i novinarima Radio Valjeva. Kolege i saradnici su uživali u njenom vedrom duhu, šalama i optimizmu kojim je zračila.

Rado i često je drugovala sa knjigom, otuda se sećala i o tome često pričala da je za novu 1982. godinu na poklon dobila od Milenka Rdovića, tadašnjeg direkrtora Biblioteke, punu kutiju knjiga koje je pročitala do sledeće nove godine.

Značajan trag u životu Milice Janevske ostavili su „Abrašević” i gluma, „Partizan” i gimnastika. Član amaterskog pozorišta „Abrašević” postala je 1959. godine, gde je odigrala desetak predstava. Svoj glumački talenat najbolje je iskazala u predstavama „Mizantrop”, „Dobri čovek iz Sečuana”, „Takva je ljubav”, „Radovan treći”.

Komemoracija povodom smrti Milice Janevske biće održana u sredu u 11 časova u Radio Valjevu, a sahrana je u 13 časova na Novom groblju u Valjevu.

Aktuelno

Mountain Music Fest  (MMF) (foto: Đorđe Đoković)
Sedmo izdanje Pre 16 sati 49 minuta

Mountain Music Fest ovog vikenda na Divčibarama

Sedmo izdanje Mountain Music Festa (MMF) biće održano ovog vikenda, od 12. do 14. avgusta na Divčibarama. Nastupiće 20 izvođača domaće i regionalne muzičke scene. Program za posetioce različitih...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 10.08.2022

"Bilo kakva da je, moja je!"

Šta znači biti "za svoju zemlju" odnosno "svoj narod", što je zahtev za koji se obično smatra nečim o čemu nema spora? (Pa ni razmišljanja). Za zemlju geografski ili demografski, za teritoriju ili...  · 1 komentar