MIloš Jevtić (foto: Seka Maksimović)
MIloš Jevtić (foto: Seka Maksimović)
02.05.2015, 10:32

O ZORANU JOKSIMOVIĆU

č: | fb:

Pre neki dan, pozvao me Branko Matić da bismo se dogovorili o mom učešću na predstavljanju njegove knjige „Valjevski partizani“... Na kraju sam mu rekao da ga molim da obavezno pozove da na predstavljanje  dođe i Zoran Joksimović. Ništa mi nije odgovorio. Ćutao je, nekako dugo. I onda mi je tužno rekao: „Upravo je sahranjen!...“

Tada sam ja zaćutao!... Nisam mogao i nisam želeo da poverujem...

*

U Valjevo sam došao – posle završene tri razreda progimnazije u Valjevskoj Kamenici – 1949. godine. I u početku sam se teško snalazio. Valjevo je za mene tada bilo velika zagonetka. Budući da nisam bio posebno radoznao, moje uporište su postali literarni sastanci. Išao sam redovno... I tamo sam uočio posebno zanimljive priče jednog nešto starijeg gimnazijalca. Rekli su mi da se zove Zoran Joksimović.

Naša nastavnica književnosti Kaća Hranjec –  kada je saznala da pišemo pesme – rekla je mom razrednom drugu Peri Pajiću i meni da će nam Zoran Joksimović javiti kada ćemo i mi čitati na jednoj književnoj večeri.

Tako i tada sam upoznao Zorana Joksimovića.

Bili smo, zatim, saradnici omladinskih listova „Srednjoškolac“ i „Reč omladine“. U tim redakcijama smo poštovali Zoranova stanovišta.

U to vreme ugledna „Mlada kultura“ objavila je prvu Zoranovu priču. Svi smo bili ponosni, i sledili smo ga, objavljujući i mi svoje radove u „Mladoj kulturi“ i „Našem vesniku”.

*

Pratili smo Zoranov uspon i u Beogradu, na studijama.

Mislim da nam je Zoran i savetovao da upišemo, posle velike mature, Filozofski fakultet, grupu za jugoslovensku književnost.

*

I u Beogradu smo se sretali, svakodnevno.

U tada slavnoj „čertdesetpetici“ slušali smo kada je čitao svoje pripovetke. Za nas brucoše, bio je to veliki događaj... Hvalili smo se da je Zoran – Valjevac!

Kada smo bili druga godina studija, pojavila se i prva Zoranova knjiga priča. Bila je dobro primljena. U tada aktuelnim listovima za mlade objavljene su i prve pozitivne ocene.

I to je i nas, mlađe Valjevce, podsticalo.

*

Međutim, Zoran se, pre kraja studija, vratio u Valjevo i zaposlio se u listu „Napred“.

Znam da sam molio svoju sestru Oliveru da mi šalje u Beograd „Napred“... I taj jedini primerak kružio je među nama Valjevcima.

*

Zoran je u Valjevu bio vrlo angažovan.  

O tome se zna!

*

Ponovo smo se zbližili sedamdesetih godina prošloga veka, kada je Đorđe Andrić, uspešni direktor Valjevske štamparije, odlučio da pokrene izdavačku delatnost.

U Uređivački odbor bio je, pored ostalih, uključen i Zoran Joksimović.

Sećam se dobro njegovog zauzimanja za mlade pisce iz Valjeva... Recimo, upravo najviše njegovom zalaganju Valjevska štamparija je objavila knjigu Radovana Belog Markovića, kao i još nekih mladih pisaca.

*

Inače, više puta sam ga ubeđivao, najviše na  nagovor Zdravka Rankovića, da razmisli o literarnoj aktivnosti. Drago mi je, što se nedavno pojavila jedna kompletnija zbirka njegovih pripovedaka.

*

Verujem da bi „Napred“ mogao da pripremi izbor  tekstova iz višegodišnje saradnje  Zorana Joksimovića u tom listu.

Mislim da bi i Valjevska gimnazija, koja ambiciozno pamti i prati svoje ranije učenike, mogla da ustanovi nagradu sa Zoranovim imenom koja bi se dodeljivala najdarovitijim đacima koji se ogledaju u književnosti.

*

Bio sam, međutim, iznenađen da se ni u jednom beogradskom glasilu, i štampanom i elektronskom, nije pojavila makar najskromnija vest da Zoran Joksimović, da književnik Zoran Joksimović, nije više sa nama. Čudim da valjevski novinari, koji su cenjeni i u Beogradu, nisu ništa učinili da i šira javnost sazna da je naša književnost ostala bez jednog darovitog pisca.

*

Zorana Joksimovića treba pamtiti. To se najbolje može učiniti ako se njegove knjige budu čitale!

Miloš Jevtić

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 13 sati 57 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 13 sati 57 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 8 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara