Dragan Mitrović Štapler i Mića Nikolić Vretence (foto: Porodična arhiva)
Dragan Mitrović Štapler i Mića Nikolić Vretence (foto: Porodična arhiva)
16.10.2015, 15:39

Štapler i Vretence

č: | fb:

Sportsko Valjevo oprostilo se od dvojice zanimljivih sportista, Predraga Dragana Mitrovića Štaplera (1928-2015) i Milivoja Nikolića – Miće Vretenceta (1947-2015), koji su, svaki na svoj način, dali bitan doprinos valjevskom fudbalu.

Štapler je debitovao 1946, u Smederevu, u poratnoj generaciji Budućnosti, koja je pod vođstvom trenera Triše Jovanovića, igrala Treću zonu iz koje se tada ulazilo u Prvu ligu FNRJ. U šturim podacima, koji su dostupni, opisan je kao znalac i graditelj igre, igrao je levu polutku. Umeo je da bude i strelac, savladao je Petra Krivokuću (Crvena zvezda), Vojvodini je dao dva, a Kikindi četiri gola. Hroničari beleže kako je u karijeri postigao 60 golova. Pamti se i utakmica sa gradskim rivalom Radničkim, na Pećini, na kojoj je bio akter velikog preokreta – od 3:0 za Radnički na poluvremenu u 4:3 za Budućnost na kraju utakmice.

Pioniri FK Metalac, 1960.

Pioniri FK Metalac, 1960. (Foto: Obren Jovanović)

Mitrović je igrao do 1961, pa je zakačio i fuziju Budućnosti i Radničkog u Metalac, koji je kao trener vodio Dragoslav Škoba Filipović. kao centarhalf igrao je i kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu, protvi Dinama iz Pančeva. Pančevci su bili uspešniji, razočarani Škoba napustio je Valjevo posle godinu dana, a Dragoljub Milošević Bebica preuzima i podmađuje ekipu Metalca.

Fudbal je igrao i Štaplerov mlađi brat Toma Mitrović (1931-1961), koji je bio golman Budućnosti. Na utakmici u Kraljevu, zbog svoje požrtvovanosti, dobio je udarac u glavu, što je docnije verovatno prouzrokovalo bolest, koja ga je odnela sa životne scene. Tomin sin je Aleksandar Mitrović – Aca „Gejt“, uspešan građevinac i preduzetnik.

Dragan Mitrović Štapler, prema našim saznanjima, poseduje zanimljivu dokumentaciju o fudbalu svoga vremena za koju niko, nikada, nije bio zainteresovan, što za valjevske prilike i nije posebno iznenađenje.

FK Budućnost, 1955.

FK Budućnost, 1955. (Foto: Obren Jovanović)

Na fotografiji FK Budućnost iz 1955, su: Ica Marković, Uča jeremić, Zoran Dimitrijević, Beli Rakić, Mirko Pavlović Sajdžija, Jova Vuković, Mića Čula Tešić, Stanko Milovanović Pop (iz Lajkovca), trener Triša Jovanović (stoje, sleva); Miško Lazić, Štapler Mitrović i Mile Vojteh.

Milivoje Nikolić – Mića Vretence je ponikao u Fudbalskoj školi Škobe Filipovića (1959-60), kada je neprevaziđeni majstor za otkrivanje talenata selektirao 120 valjevskih dečaka, docnije asova valjevskog i srpskog fudbala. Na fotografiji Obrena Jovanovića, u jednoj od selekcija, je i Mića Vretence. U gornjem redu, stoji drugi sdesna. U toj ekipi su i Slobodan Santrač, Radenko Paunović Tekir, Srba Lazarević, Milorad Obradović – Mića Sirola i Timošenko Time Mašić. Sa njima su i „čika Škoba“, prvi sleva, odnosno ekonom Marko Karapandžić, prvi sdesna. Fotografija je načinjena na Krušikovom stadionu.

Vretence je docnije igrao u Radničkom sa Petog puka, gradskom naselju u kojem je odrastao. Igrao je u veznom redu, kao half ili polutka - bio borben i prgav, ali korektan i pošten, pravi znalac. Po okončanju igračke karijere bio je uspešan trener dajući poseban doprinos u Radničkom. U braku sa Sokom (dev. Ćaćić – starija sestra Milka bila je udata za pok. Radivoja Raju Lazića, moguće i najbolje levo krilo koje je valjevski fudbal imao) ima sina Vladu i kći Vanju, a od njih petoro unučića.

Štapler i Vretence sahranjeni su na Novom groblju u Valjevu. Ispratili su ih porodica i rodbina, prijatelji i poznanici, saigrači i fudbalski veterni Valjeva.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara