Dragan Mitrović Štapler i Mića Nikolić Vretence (foto: Porodična arhiva)
Dragan Mitrović Štapler i Mića Nikolić Vretence (foto: Porodična arhiva)
16.10.2015, 15:39

Štapler i Vretence

č: | fb:

Sportsko Valjevo oprostilo se od dvojice zanimljivih sportista, Predraga Dragana Mitrovića Štaplera (1928-2015) i Milivoja Nikolića – Miće Vretenceta (1947-2015), koji su, svaki na svoj način, dali bitan doprinos valjevskom fudbalu.

Štapler je debitovao 1946, u Smederevu, u poratnoj generaciji Budućnosti, koja je pod vođstvom trenera Triše Jovanovića, igrala Treću zonu iz koje se tada ulazilo u Prvu ligu FNRJ. U šturim podacima, koji su dostupni, opisan je kao znalac i graditelj igre, igrao je levu polutku. Umeo je da bude i strelac, savladao je Petra Krivokuću (Crvena zvezda), Vojvodini je dao dva, a Kikindi četiri gola. Hroničari beleže kako je u karijeri postigao 60 golova. Pamti se i utakmica sa gradskim rivalom Radničkim, na Pećini, na kojoj je bio akter velikog preokreta – od 3:0 za Radnički na poluvremenu u 4:3 za Budućnost na kraju utakmice.

Pioniri FK Metalac, 1960.

Pioniri FK Metalac, 1960. (Foto: Obren Jovanović)

Mitrović je igrao do 1961, pa je zakačio i fuziju Budućnosti i Radničkog u Metalac, koji je kao trener vodio Dragoslav Škoba Filipović. kao centarhalf igrao je i kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu, protvi Dinama iz Pančeva. Pančevci su bili uspešniji, razočarani Škoba napustio je Valjevo posle godinu dana, a Dragoljub Milošević Bebica preuzima i podmađuje ekipu Metalca.

Fudbal je igrao i Štaplerov mlađi brat Toma Mitrović (1931-1961), koji je bio golman Budućnosti. Na utakmici u Kraljevu, zbog svoje požrtvovanosti, dobio je udarac u glavu, što je docnije verovatno prouzrokovalo bolest, koja ga je odnela sa životne scene. Tomin sin je Aleksandar Mitrović – Aca „Gejt“, uspešan građevinac i preduzetnik.

Dragan Mitrović Štapler, prema našim saznanjima, poseduje zanimljivu dokumentaciju o fudbalu svoga vremena za koju niko, nikada, nije bio zainteresovan, što za valjevske prilike i nije posebno iznenađenje.

FK Budućnost, 1955.

FK Budućnost, 1955. (Foto: Obren Jovanović)

Na fotografiji FK Budućnost iz 1955, su: Ica Marković, Uča jeremić, Zoran Dimitrijević, Beli Rakić, Mirko Pavlović Sajdžija, Jova Vuković, Mića Čula Tešić, Stanko Milovanović Pop (iz Lajkovca), trener Triša Jovanović (stoje, sleva); Miško Lazić, Štapler Mitrović i Mile Vojteh.

Milivoje Nikolić – Mića Vretence je ponikao u Fudbalskoj školi Škobe Filipovića (1959-60), kada je neprevaziđeni majstor za otkrivanje talenata selektirao 120 valjevskih dečaka, docnije asova valjevskog i srpskog fudbala. Na fotografiji Obrena Jovanovića, u jednoj od selekcija, je i Mića Vretence. U gornjem redu, stoji drugi sdesna. U toj ekipi su i Slobodan Santrač, Radenko Paunović Tekir, Srba Lazarević, Milorad Obradović – Mića Sirola i Timošenko Time Mašić. Sa njima su i „čika Škoba“, prvi sleva, odnosno ekonom Marko Karapandžić, prvi sdesna. Fotografija je načinjena na Krušikovom stadionu.

Vretence je docnije igrao u Radničkom sa Petog puka, gradskom naselju u kojem je odrastao. Igrao je u veznom redu, kao half ili polutka - bio borben i prgav, ali korektan i pošten, pravi znalac. Po okončanju igračke karijere bio je uspešan trener dajući poseban doprinos u Radničkom. U braku sa Sokom (dev. Ćaćić – starija sestra Milka bila je udata za pok. Radivoja Raju Lazića, moguće i najbolje levo krilo koje je valjevski fudbal imao) ima sina Vladu i kći Vanju, a od njih petoro unučića.

Štapler i Vretence sahranjeni su na Novom groblju u Valjevu. Ispratili su ih porodica i rodbina, prijatelji i poznanici, saigrači i fudbalski veterni Valjeva.

 

 

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 1 sati 13 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara