Deda Mraz (foto: Đorđe Đoković)
Deda Mraz (foto: Đorđe Đoković)
01.01.2016, 14:49

Ljubav je najlepši poklon

č: | fb:

Stariji brka tumarao je ulicama našeg grada, posrtao je pod teretom koji je vukao. Poznati crveni nos i duga brada pokrivala je crveno odelo. Ličio je na poznatog junaka iz detinjstva. Pružili smo mu utočište u redakciji Kolubarskih.rs kako bi se ugrejao i predahnuo. Darivao nam je slatki paketić i uz čaj porazgovarao sa nama.

Deda Mrraz i Baba Mrazica

Deda Mrraz i Baba Mrazica (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Deda, da li je bilo poklona kada ste vi bili mali?

Deda Mraz: Kao mali voleo sam da potkradam slatkiše, krišom sam jeo dugo, dok sve ne pojedem. Zato danas i imam veliki stomak. Sada želim da se odužim i ispravim nepravdu i poklonim mnogo slatkiša, ispunim razne želje, Deda Mraz voli da čini dobro.

Kolubarske.rs: Kakav Vam je život kad nije Nova godina?

Deda Mraz: Slušam Baba Mrazicu, kao i svaki deka, uživam u medenjacima koje sprema. Izađemo nekad da se grudvamo i pravimo velikog Sneška Belića. A patuljci i ja bacimo po koju partiju “jamba”, “mice”, “ne ljuti se čoveče” , volimo i “tablić”.

Kolubarske.rs: A, kako ste se upoznali sa Baba Mrazicom?

Deda Mraz: Zanimljivo. Baba Mrazica je bila prvo babica u porodilištu. Javljala je kada se neko dete rodi, obaveštavala me gde treba da idem. Društvene mreze su kasnije uradile svoje, pozvala me za prijatelja na Facebook, kako bismo olakšali komunikaciju, tada je počela naša romansa, kasnije i zajednički život.

Kolubarske.rs: Ko su vam doušnici koji cinkare decu?

Deda Mraz: Uh, mnogo ih je, najviše su to roditelji, koji žele da usreće decu, pa vaspitači. Ali, ja sam za svaki slučaj posalo u svaku kuću patuljka koji se krije u saksiji iza cveća i posmatra situaciju. Sve vidim i znam.

Kolubarske.rs: Letujete li na egzotičnim destinacijama?

Deda Mraz: Izbegavam, mnogo sam alergičan na ambroziju, mleko za telo, pirane, a smeta mi i mokar pesak. A čuo sam da i slana voda može da mi pojede bradu. U poverenju, najgore je što mi grozno stoje kupaće gaće.

Kolubarske.rs: Strahujete li od globalnog zagrevanja?

Deda Mraz: Naravno. Kažu, ko se Sunca krije bolje da ga nije, ali kada nema snega deca nisu toliko srećna i mene to mnogo rastuži. A ne znam ni da plivam, za čamac sam težak, ako bih morao tako da raznosim paketiće.

Kolubarske.rs: Vi verovatno imate bolji uvid. Rađaju li se deca ili vlada bela kuga?

Deda Mraz: Moj stav je jasan, volite se, rađajte decu, što više dece jačate kao narod. Dobrih, malih ljudi nikad dosta. Presrećan sam kada vidim koliko drugara imamo, raduje me da posetim svako dete.

Kolubarske.rs: Kako svetska ekonomska kriza utiče na vaš posao? Jesu se promenile liste želja dece za poklone?

Deda Mraz: Ja se uvek trudim da budem na nivou zadatka, ali ništa ne znači ako deci ne podarimo neki lep poklon, više jabuke i bombone nisu dovoljne. I deci rastu apetiti za nekim tablom/tabletom, tako sam čuo da to čudo zovu. Roditelji pogrešno uče decu pa slatkiši i obične igračke gube bitku pred tehnologijom, a to nikome ne ide u korsit.

Kolubarske.rs: Kada vi krećete sa pripremama za Novu godinu?

Deda Mraz: Moje pripreme ne prestaju. Redovno treniram, trčim po šumama Laponije, jedem voće i povrće i spremam se i fizički i psihički. Dalek je moj put ka Vama. Stotine i stotine podignutih paketića. Tako održavam kondiciju i dobro raspoloženje, priznaćete deca vole kada je Deda Mraz srećan i raspoložen.

Deda Mraz

Deda Mraz (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Da li građani Valjeva redovno čiste odžake?

Deda Mraz: Taj problem sam rešio jer sam postao prijatelj sa lokalnim odžačarem. Našli smo zajednički jezik jer i on voli da klopa ko ja, a onda je i pao dogovor da odžak bude čist da ne ispraljam svoje odelo i bradu, a za uzvrat odžačar dobija punu kesu slatkiša. Raduje se kao dete taj debeljuškasti brka.

Kolubarske.rs: Kakvi su vaši odnosi sa Božić Batom?

Deda Mraz: Hoho, dobri moj Božić Bata. Neki žućkasti mediji su izmišljali afere pa su hteli da nas posvađaju. Kao, kako je Božić Bata širio kampanju protiv mene, lagao decu da ja ne postojim, koješta, gluposti. On više voli da dođe za Božić i ostavi poklon u slami, a ja ispod jelke. To je jedino rivalstvo, on voli badnjak, ja volim jelku. Kao Zvezda – Partizan. Ali imamo isti cilj da usrećimo decu. Zato se toliko uvažavamo.

Kolubarske.rs: Zna se da živite na Severnom polu, ali večna je misterija gde je vaš dom. Da li vas je google map pronašao?

Deda Mraz: E ali moja je kuća od slatkiša, tu magiju ne očitava google map, to vidi samo oko onoga koji veruje u ljubav i čije oči su spremne za čaroliju.

Kolubarske.rs: Imate li najdraže dete?

Deda Mraz: Ja imam veliko srce, svako dobro dete mi je najdraže. Vaspitavajte decu da budu  poslušna, da poštuju starije i svoje roditelje. A roditelji treba više da se posvete deci, kako bi izrasla u dobre ljude. Ja im kažem deca se hrane ljubavlju, ne tim računarima.

Kolubarske.rs: Kakvi su svetski politički moćnici bili kao deca?

Deda Mraz: Uh vi novinari, verujem da vas najviše interesuju ovi aktuelni političari. Putin je bio ćutljivo, stidljivo dete. Voleo je da se skriva, želeo je da prisluškuje starije. Tako se sakrije pod kauč i posmatra, tražio mi je kasnije igračke za prisluškivanje. Ovaj Donald Tramp, beše neko nemirno, nevaljalo dete. Uvek je tražio „Monopol“ igricu. A Obama... on je bio veselo dete, voleo je igru i pesmu. Rastao je u teškim uslovima. U jednom pismu Deda Mrazu poželeo je veliku belu kuću.

Kolubarske.rs: Imate 861 godinu, šta ste jeli kad tako dugo živite?

Deda Mraz: Živim dugo jer ne koristim cigarete, ne pijem alkohol, jedem ovsene pahulje i puno banana. U vašem Valjevu omastim brke pršutom i čvarcima. Asteriks i Obeliks su postali moje komšije i daju mi neki čaj od kog postajem jak, izdržljiv i spretan da svuda stigenem. Super nam je, smeh i šala produžavaju život. Budite veseli, srećni, najvažnije činite dobro i imaćete lep, dug život, ho ho ho...

Razgovor je završio jer je morao da nastavi dalje. Uskoro deca ustaju, do tada je neophodno svima ostaviti po paketić.

Deda Mraz: Čitao sam u novinama u 2015. godini je bilo mnogo tuge i patnje, dece bez kuća koja lutaju svetom. Ni na čijem licu ne sme biti više suza. A vama želim više mira i ljubavi. Srećna Nova godina!

Deda Mraz

Deda Mraz (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 9 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...