Đuja Stefanović pored svoje tezge (foto: Đorđe Đoković)
Đuja Stefanović pored svoje tezge (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2014, 12:53

Slabo se ceni ručni rad

č: | fb:

Petak, pijačni dan... Gužva je na staroj zelenoj pijaci, pazari se povrće, voće, stigle su i kajsije. Kupci su uglavnom usmereni na zeleniš, pa u žurbi retko ko zastane pored tezge sa ručnim radovima. Na ulazu u pijac prava etno izložba.

Iako će još malo napuniti osamdesetu, Đuja Stefanović i dalje hekla i veze. Ručni rad joj čini zadovoljstvo, a na pijac dolazi iz nužde.

- Ne bi baka ovde stajala da može da živi od penzije. Radila sam kao kuvarica u Slogi, primam 14.000, pa moram da se snalazim. Ali kupaca nema mnogo. Nije razlog samo besparica, mislim da ne cene mnogo ručni rad – kaže Đuja, koja je kao i većina njenih prijateljica i rođaka naučila da hekla i veze još kao devojčica.

Ručni radovi na pijaci

Ručni radovi na pijaci (Foto: Đorđe Đoković)

Na njenoj tezgi su miljea i stolnjaci različitih boja i dezena. Koštaju od 250 do 1.500 dinara, zavisno od veličine. Baka Đuja je vredna, pa kaže da joj je za jedan veći heklani stolnjak treba samo sedam dana da ga uradi. Ređe veze jer joj je vid slabiji. U tome je veštija njena komšinica sa susedne tezge. Svetislava Kušaković ima 70 godina, a razlozi zbog kojih svoje penzionerske dane provodi na pijaci su isti.

- Primam porodičnu penziju od 10.000 dinara. Na pijaci se slabo zarađuje, ali je od ovog posla nekada moglo da se živi. Obilazila sam vašare po Srbiji i zarada je bila dobra. Sada se ručni rad slabo ceni, a konac je jako skup – kaže Svetislava.

Ove penzionerke se trude da svojim rukama zarade dinar više kako bi obezbedile osnovnu egzistenciju, ali istovremeno se bore da ručni rad i dalje bude prisutan, kao neizostavni deo srpske tradicije. Nisu one jedine, u zimskom periodu se na pijacama mogu kupiti štrikani džemperi, čarape, šalovi, kape. Kupiće onaj ko ume da ceni kvalitet i uloženi trud, ako već sam ne ume da štrika, jer je sve manje žena koje slobodno vreme provode uz igle, heklicu, konac, vunu... U Srbiji postoji niz etno-udruženja koja svojim nastupima, izložbama, festivalima ukazuju na umetničke vrednosti ručnih radova i važnost očuvanja tradicije i kulture. Da se ne zaboravi!

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 12 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara