Rade Pirgić (foto: Revija Kolubara)
Rade Pirgić (foto: Revija Kolubara)
16.06.2016, 12:19

Rade Pirgić (1957 – 2016)

č: | fb:

Na VMA u Beogradu jutros je, posle kraće bolesti, umro ekonomista Radivoje Rade Pirgić (1957), jedan od osnivača Srpskog pokreta obnove (SPO) u Valjevu. Iz stare gradske porodice - otac Momčilo bio je Tešnjarac, a majka Jela iz Zlokućana, unuk Solunskog ratnika, posle Valjevske gimnazije završio je Ekonomski fakultet u Berogradu. Na specijalizaciji o bankarstvu i poslovanju na berzi bio u Francuskoj. Uspešno je radio i u društvenom i u privatnom sektoru. Bio je rukovodilac u "Slogi" i "Uzoru" i privatnoj brokerskoj kući "Masters broker".

U mladosti je bio sportista - fudbaler, u mlađim selekcijama Budućnosti, a docnije u FK Tešnjar. U politici se obreo 1990-tih sa početkom višestranačja u Srbije. Bio je jedan od osnivača SPO u Valjevu i njegov funkcioner, koordinirao je rad DEPOS-a za lokalne izbore 1992-93. godine. Kao kadar SPO bio je pomoćnik ministra za turizam i trgovinu Vlade Srbije u vreme Bojana Dimitrijevića.

U nekoliko navrata biran je za odbornika SO Valjevo, a na lokalnim izborima 2004, kada je gradonačelnik Valjeva jedini put do sada u ovovremenoj Srbiji biran neposredno, bio je kandidat Srpskog pokreta obnove.

Krajem leta 1985-te ostao je bez brata Nenada, koji je tragično nastradao tokom služenja JNA, u kasarni u Kosovskoj Mitrovici.

U braku sa dr Nadom (rođ. Đorđević) ima sinove Nenada i Tomislava.

Rade Pirigić biće sahranjen u subotu u 13.00 časova na Novom groblju u Valjevu. Opelo će biti održano u subotu u podne u crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

 

Aktuelno