Mile Petrović pored portreta oca (foto: Đorđe Đoković)
Mile Petrović pored portreta oca (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2016, 15:58

Miodrag Mile Petrović (1935-2016)

č: | fb:

Posle kraće bolesti, jutros je u svom domu na Ubu preminuo akademski slikar mr Miodrag Mile Petrović (Negotin, 1935). Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1959. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije, kod istog profesora, završio je dve godine kasnije, kao stipendista SIV-a (Saveznog izvršnog veća). Član ULUS-a od 1960.

Na Ub se doselio 1963. godine, gde je dve decenije radio kao profesor Učiteljske škole i Gimnazije. Prosvetni savetnik u Prosvetno-pedagoškom zavodu Valjevo bio je do 1992. godine. Aktivno službovanje završio je u "Tamnavskim novinama" i Kulturno-infomativnom centru Ub.

 

Akademski slikar Mile Pe­trović šezdeset godina je sa jednakom st­ra­š­ću, emocijama i posvećenošću prilagao nove slike. U tih še­st decenija stalo je preko 2.000 slika i vi­še od 130 samostalnih izložbi, mnoštvo nagrada i priznanja i jedan požar u njegovom ateljeu pre 30 godina, kada su mnoga platna uništena. Iz istog tog ateljea, kasnije je proizašla jedna čitava škola, Ud­ru­ženje likovnih stvaralaca Tamnave "Sp­ektar", čiji je bio osnivač i prvi predsednik.

 

Sigurno vladajući likovnim tehnikama, ogledao se u mnogim slikarskim temama: portretu, mrtvoj prirodi, pejzažu, aktu, gradskoj veduti. U tom raznolikom i širokom spektru interesovanja i stvaralaštva, posebnu pažnju zavređuju portreti.

"Ono što isijava s njegovih portreta, a Ma­est­ro je među najboljim portretistima u Sr­ba, jeste otmena rezignacija nekog ko je os­tavio umirujuću poruku: IZAŠAO SAM/IZAŠLA U PET SATI, ne vrati se nikad više. Maestro je slikao devojane pod elegantnim šeširima koje su tek, ovih godina, počele da „izlaze”. U vreme kad  ih je on portretisao – jednostavno ih nije ni bilo". (Radovan Beli Ma­rko­v­ić).

 

Slike Mila Petrovića

Slike Mila Petrovića (Foto: Đorđe Đoković)

Autor je i galerije portreta zn­am­en­it­ih Tamnavaca (Branislava Petronijevića, Božidara Kn­ež­ev­i­ća, Akeksandra Popovića, Radomira Ra­še Plaovića, Svetomira Nikolajevića, Ljubiše Jocića, Dragana Džajića, Dušana Savića), kao i ličnosti iz srpske kulture i is­to­ri­je (Desanke Maksimović, Živojina Mišića, Ži­ki­ce Jovanovića Španca,…).

 

Na nekoliko stotina slika ov­ek­ov­eč­io je Tamnavu i Kolubaru, stari Ub i Tešnjar, rodni Negotin, Šabac i Loznicu, palanačka dvorišta i vodenice na Kolubari, usamljene udžerice i pecaroše na paljuškom jezeru, varošku kaldrmu i ostrvce Gospa od Škrpjela u Perastu, čiji je počasni građanin bio. Žanrovski dosledan, nikada nije odstupiom od figuracije i realističnosti, njegovo slikarstvo ostalo je u okvirima i najboljim tradicijama dvadesetog veka.

"Zračeći čistom humanošću, Petrovićeve slike su artikulisanim likovnim jezikom uzdignute na visok stepen umetnosti našeg vremena. Kompoziciono dobre, crtački snažne, koloristički sigurne i tematski doživljene, ona nam nude retko zadovoljstvo lepog, uz pomalo gorak ukus želje da umetnost jednog dana ponovo bude vraćena čoveku". (Zoran Vujčić). 

 

Svi ljudi po kojima je Ub st­ek­ao ime i glas otišli su iz njega, a aka­de­mski slikar Mile Petrović jed­an je od retkih koji se u ovu varošicu doselio i zauvek u njoj ostao.

"I nalazili smo ga zanetog i posvećenog, sanjar koji sigurno korača, stišanog kolorita, svedene forme, nesklon eksperimentu, najčešće sam sebi i predak i preteča. U godinama kada se svode računi, on kao da i dalje lebdi nad Remboovim stihom: Razvite jedra, ploviti se mora. Miodragu Petroviću „kapetanu duge plovidbe“, predstoje nova putovanja.“ (Petar Lalić)

Slikar Miodrag Mile Petrović biče sahranjen sutra u 13.00 časova na ubskom groblju. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...