Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2016, 10:44

"Bronzani Pjer" za Dušana Arsenića

č: | fb:

Ovogodišnji "Bronzani Pjer" za karikaturu pripao je Dušanu Arseniću za karikaturu "Pinokiozacija" koja je objavljena u Kolubarskim.rs. Ovo značajno priznanje Arsenić je osvojio na prestižnom "49. Pjeru", konkursu za najbolju novinsku karikaturu, koji tradicionalno organizuje Kompanija "Novosti".

 

Od ukupno 504 karikature, 123 autora, pobedio je rad "Enklava" Gorana Divca, kome je pripao "Zlatni Pjer", dok je "Srebrnim Pjerom" nagrađena karikatura Gorana Markovića. Na "zlatnoj" karikaturi prikazana je pozicija srpskog naroda na Kosovi i Metohiji zatvorenog u enklavu – kavez, dok je na „srebrnoj” predstavljen sudija koji je umesto mašne vezao dolare, objavile su Večernje novosti.

 

Večernje novosti, 18. novembar

Večernje novosti, 18. novembar

O nagradama je juče odlučivao žiri u kome su bili glumac Predrag Ejdus, novinarka i književnica Mirjana Bobić Mojsilović, prošlogodišnji dobitnik "Zlatnog Pjera" Dušan Ludvig, generalni direktor i urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović i aforističar i urednik rubrike "Trn" Bojan Ljubenović.

"Pjer je najveća manifestacija karikature na Balkanu. Ove godine prijavljen je uobičajen broj radova, ali je manje onih koji kritikuju našu vlast i naše političare, već su se autori usmerili ka svetskim temama", rekao je za Večernje novosti Dušan Ludvig.

 

Karikatura Dušana Arsenića je u toj malobrojnijoj grupi koja kritikuje našu vlast i naše političare.

"Dosta dugo sam smatrao da je potpuno besmisleno baviti se karikaturom, kada je sve oko nas toliko groteskno i iskarikirano, kada je sve dozvoljeno i sve moguće. A onda sam dobio poziv iz Kolubarskih da uređujem svoj blog, čiju bi osnovu činile karikature. Bio sam pomalo skeptičan, ali mi je sada drago što taj blog postoji. Svestan sam činjenice da to dopire do malog broja ljudi, ali mi je značajno da i ti moji mali ‘ventili’ za lično nezadovoljstvo imaju publiku među nekim svetom, građanskim, uniženim, skrajnutim... U tom smislu mi je i ova nagrada značajna, jer ta univerzalna poruka karikature, koja je i globalna i lokalna, nalazi svoj put. Manipulacija je sveopšta, istina se negde zagubila u mnoštvu opskurnih i trivijalnih vesti, a to će ostaviti posledice. O tome govori i ova karikatura, koja je svoju premijeru imala na Kolubarskim i posebno mi je drago da su posetioci ovih internet novina imali priliku prvi da je vide. Nadam se, samo, da je proizvela neka razmišljanja i zapitanost", kaže Dušan Arsenić.

 

Pinokiozacija

Pinokiozacija

Ovo je drugi "Pjer" za valjevskog scenografa, dizajnera i karikaturistu, koji je pre 24 godine nagrađen takođe "Bronzanim Pjerom". Dušan Arsenić u našim internet novnama, od njihovog osnivanja, ima svoj blog u kome je za ove dve i po godine objavio 40 karikatura i svaka od njih je mogla da konkuriše za najprestižnije priznanje za karikaturu "Pjer" i svaka od njih je mogla biti nagrađena.

Redakcija Kolubarskih.rs Dušanu Arseniću od srca čestita, nagradu ne doživljavamo kao svoju, ali Dušana Arsenića svakako doživljavamo kao svog i ponosni smo na to da je dobitnik Pjerove nagrade karikaturista Kolubarskih.rs.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 3 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara