Smilja Žeravčić  (foto: Iz foto arhive Revije Kolubara)
Smilja Žeravčić (foto: Iz foto arhive Revije Kolubara)
12.01.2017, 11:50

Dr Smilja Žeravčić (1947 – 2017)

č: | fb:

U Valjevu je prošle noći preminula prim. dr Smilja Žeravčić (rođ. Glišić), specijalista opšte medicine u penziji. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Valjevu i bila prvi Vukovac – gimnazijalac. Kao osnovac bila je na prijemu kod Josipa Broza, na Belom dvoru u Beogradu, o 25. maju - Titovom rođendanu.

 

Medicinski fakultet i specijalizaciju opšte medicine završila je u Beogradu. U Službi opšte medicine Doma zdravlja radila je od 1972. do 2003, od 1999. u zvanju primarijusa. Potom je, do penzije, radila kao savetnik u Valjevskoj filijali RFZO. Nagradu "Laza Lazarević" dobila je 1994, bila je višestruki davalac krvi.

 

Za dr Smilju, koja je godinama sa pok. dr Nadom Stanisavljević (rođ. Marjanović) i dr Radom Gajić (rođ. Ilić) nosila posao u Službi opšte medicine Doma zdravlja, pacijenti su bili svetinja. Uvek ljubazna i nasmejana, vrhunski stručnjak, uspevala je da nađe reč ohrabrenja i za svoje najteže bolesnike držeći se davno znane maksime u medicini da je lepa reč često važnija i od najboljeg leka.

 

U braku sa sudijom Okružnog suda u penziji Mirkom Žeravčićem ima sina Ognjena, pravnika u Osnovnom sudu i kći Tamaru, koja pohađa master studije ekologije.

 

Komemorativni skup povodom smrti prim. dr Smilje Žeravčić biće održan sutra u 10.30 sati u Domu zdravlja. Opelo je na Novom groblju u Valjevu od 13.30, a sahrana će biti obavljena od 14.00 sati.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara