Milena Matić (foto: Iz porodičnog albuma)
Milena Matić (foto: Iz porodičnog albuma)
23.02.2017, 13:57

Milena Matić (1957 – 2017)

č: | fb:

Rođena je u Valjevu, gde je završila osnovnu školu. Valjevsku gimnaziju - društveno jezički smer je završila 1975. godine, (razredna Tatjana Joksimović), i već tada je ispoljila ljubav prema jezicima (nemački i ruski), a bila je aktivna i u Istraživačima.

 

Među prvim Valjevcima je upisala smer Turizam na Prirodno matematičkom fakultetu, želeći da spoji ljubav prema jezicima i prirodi. Diplomirala je sa temom iz turizma valjevskog kraja 1980. godine.

Prvo je radila kao turistički vodič za nemačke turiste na Crnogorskom primorju i kao recepcionar u hotelu na ostrvu Mljet, a potom je bila vodeći referent za rekreaciju i godišnje odmore u Krušiku.

Bila je prvi šef Marketing turističke agencije Grand u UTP Sloga od 1989 do 19991, kada otvara svoji turističku agenciju VUMI turs.

 

Zbog kriza u turizmu 90-tih godina i ljubavi prema jezicima 1996. upisala je Filološki fakultet - engleski jezik i književnost i još kao student završnih godina predavala engleski jezik u valjevskim školama. Nemački je usavršavala u Štutgartu, a engleski u Birmingemu

 

Bila je direktor Turističke organizacije Valjeva od 2001. do 2004. i u tom periodu ostvarila izuzetne rezultate: aktiviran je biro na Divčibarama, pokrenuti ski liftovi, urađene pregledna i štampana karta Divčibara, u saradnji sa planinarima obeležene planinarske staze; bila je član grupe za urbanističko planiranje Divčibara. U Valjevu je otvorena prva suvenirnica i turistički informativni punkt. Posebnu pažnju je posvetila valjevskim manastirima i Brankovini za koje je bila urednik prvih, vrlo uspelih, prospekata za koje je uradila i prevode na engleski i nemački jezik. Predano je radila na organizaciji manifestacija: Dani maline u Brankovini, Zlatne ruke i Tešnjarske večeri, učešću na sajmu turizma.

 

Svojim velikim trudom, izuzetnim organizacionim sposobnostima i znanjem nemačkog i engleskog jezika značajno je doprinela unapređenju i proširenju saradnje Valjeva sa Fafenhofenom. Obim pomoći tokom više godina je značajno porastao, kao i broj gostovanja valjevske dece i umetnika u Fafenhofenu.

 

Od 2006. godine predavala je engleski jezik u više srednjih škola - najduže u ekonomskoj, gde je uvodila niz novih pristupa u nastavi. Od 2012. godine je prosvetni savetnik u Načelstvu prosvete Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Preminula je u Valjevu 7. februara posle dvogodišnje borbe sa teškom bolešću.

 

Bila je jedna od retkih Valjevki koja je završila dva fakulteta i istovremeno majka troje dece i uzorna supruga.       

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara