Miodrag Ćirović
Miodrag Ćirović
14.08.2017, 17:08

Miodrag Ćirović (1935 - 2017)

č: | fb:
U svom domu danas je preminuo Miodrag Ćirović Ćira, akademski dizajner. Rođen u Valjevu, školovao se u Novom Sadu i Beogradu, gde je na Akademiji primenjenih umetnosti diplomirao kod prof. Mihajla Petrova.
 
 
Godinama je, do penzije, radio u Krušiku, gde je kao član ekipe Službe za propagandu između ostaloga opremao štandove najveće valjevske fabrike na mnogobrojnim sajmovima u zemlji i svetu.
 
 
Bavio se grafikom i slikarstvom, samostalno izlagao u Parizu, Valjevu, Beogradu... Bio učesnik brojnih kolektivnih izložbi. Njegovi radovi nalaze se u prestižnim galerijama Japana, Rumunije, Poljske... Putovao je u mnoge zemlje Evrope, od Mađarske i Turske do SSSR-a. Bio je član ULUPUDUS-a.
 
 
Kako reče Branko Lukić u tekstu za jedan od kataloga za Ćirinu izložbu "U čistim kompozicijama, bez ijednog dodatnog elementa i u sigurnim crtačkim potezima, Ćirović je potražio zamisli za svoja rešenja o životnom vrenju".  
 
 
Tih i nenametljiv, iskren i zanimljiv sagovornik, umetnički dobri duh ovoga grada, živeo je u svom domu pored Gradca, a u Valjevo, pogotovo posle penzionisanja, silazio po prekoj potrebi. Vozio je isključivo "sitroenova" kola, od "spačeka" do "amija", što na svoj način govori o njegovoj ličnosti.
 
 
Ćira je bio i autor prvog zaštitnog znaka lokalne TV Valjevo (TVA), koji je docnije, sa privatizacijom te medijske kuće, otišao u istoriju.
 
 
Opelo će se održati sutra u 12.00 sati kod kuće u Užičkoj 156, a sahrana u 13.00 sati na Gračanskom groblju.

Aktuelno

Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
U nedelju Pre 12 sati 45 minuta

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da...

Kuća u Ulici kneza Miloša (foto: Kolubarske.rs)
Prvi i poslednji susret sa Miloradom Miškovićem Pre 18 sati 4 minuta

Čežnja za rodnom kućom

Prvi i poslednji susret u Valjevu sa Miloradom Miškovićem opisala je novinarka Ljiljana Kecojević u tekstu "Čežnja za rodnom kućom", koji je objavljen u avgustu 2013. godine u mesečniku "Revija...  · 1 komentar