Radovan Nenadović
Radovan Nenadović
27.08.2017, 13:16

Dr Radovan Nenadović (1933 - 2017)

č: | fb:
Valjevo je ostalo bez još jednog od svojih znamenitih sugrađana, ugasio se život dr Radovana Nenadovića, pionira neuropsihijatrije u ovom kraju.
 
 
Valjevsku gimnaziju završio je 1952, u generaciji o kojoj je objavljena spomenica u kojoj su trag o sebi ostavili svi njeni đaci. Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gde je položio i specijalistički ispit iz neuropsihijatrije.
 
 
Kao lekar radio je najpre na Ubu, gde je upravnik Doma zdravlja bio od 1964. do 1966. godine. Neuropsihijatrijsku službu u Valjevu osniva 1967, a njen načelnik bio je do 1994, kada je smenjen kao politički nepodoban jer je bio među osnivačima DS-a i dugogodišnji predsednik DSS-a Vojislava Koštunice.
 
 
Zapamćen je kao odličan dijagnostičar, a za vreme njegovog mandata izgrađen je Dispanzer te službe u Sinđelićevoj ulici, adaptirano psiijatrijsko odeljenje na istoj lokaciji, formirani posebni timovi za lečenje bolesti zavisnosti, od alkoholoizma do narkomanije.
 
 
Dr Nenadović je bio dugogodišnji sudskomedicinski veštak, a njegovi nalazi bili su neoborivi u procesima pred sudsim institucijama. Bio je član stručnih republičkih organa, dobitnik je Povelje SLD 1992. godine.
 
 
U braku sa dr Jelenom Dudić imao je kći Vesnu, sudiju Osnovnog suda u Valjevu u kojem je sada sudijai njegova unuka Ana, kći pokojnih Vesne i Miće Obradovića Sirole, gravera i poznatog valjevskog fudbalera iz drugoligaških dana Metalca i Budućnosti.
 
U braku sa dr Verom Jakovljević, neuropsihijatrom, ima kći Ivanu i sina Rastka, takođe akademiski obrazovane.
 
  
Živo je u svom domu, u Nenadovićima, u Donjoj Grabovici. 
 
Dr Radovan Nenadović sahranjen je u subotu na Novom groblju u Valjevu.

Aktuelno

Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
U nedelju Pre 13 sati 8 minuta

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da...

Kuća u Ulici kneza Miloša (foto: Kolubarske.rs)
Prvi i poslednji susret sa Miloradom Miškovićem Pre 18 sati 26 minuta

Čežnja za rodnom kućom

Prvi i poslednji susret u Valjevu sa Miloradom Miškovićem opisala je novinarka Ljiljana Kecojević u tekstu "Čežnja za rodnom kućom", koji je objavljen u avgustu 2013. godine u mesečniku "Revija...  · 1 komentar