Branko Pirgić Pirga (foto: Đorđe Đoković)
Branko Pirgić Pirga (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2017, 15:00

Branko Pirgić Pirga (1952 - 2017)

č: | fb:

U Beogradu je prošle noći preminuo pisac i književni kritičar Branko Pirgić Pirga (65). Rođen je 26. februara 1952. godine u Valjevu. Završio je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na odseku za književnost. Radio je kao profesor i novinar. 

 

Jedno vreme bio je zaposlen u Matičnoj biblioteci "Ljubomir Nenadović" u Valjevu kao organizator kulturnih programa, nekoliko godina je živeo i radio u Kanadi gde je predavao srpski jezik našoj deci. Poslednjih nekoliko godina, kako je i sam govorio, bio je "slobodan umetnik". Nikada nije bio član partije niti neke političke organizacije, što je s posebnim ponosom isticao.

 

Pored proze i eseja, Branko Pirgić Pirga pisao je i književnu kritiku. Njegovi književno-teorijski članci objavljivani su u brojnim dnevnim novinama i nedeljnim časopisima, u knjuiževnim publikacijama i zbornicima.

 

Organizovao je i učestvovao u brojnim kulturnim manifestacijama u Beogradu i Valjevu. I pored toga što je Beograd postao mesto njegovog stanovanja, nikada nije napustio Valjevo.

 

Tokom tridesetak proteklih godina, pored književnih kritika i eseja, objavio je i pet knjiga proznih zapisa: "Povratak u suton", "Nebo nad Valjevom", "Odlazak u sumrak", "Evo me, tu sam" i "Iskre iz pepela". U svakoj od njih su centralno mesto zauzimali Valjevo i Valjevci. "Sve počinje u Valjevu i sa Valjevcima i sve se završava u Valjevu i sa Valjevcima", govorio je.

 

"Ovo su uspomene koje su nastale u procesu sećanja i pamćenja, o najlepšim i najtežim trenucima u mom životu", rekao je Pirga na predstavljanju svoje poslednje knjige "Iskre iz pepela", u svom rodnom gradu, početkom juna u Modernoj galeriji. 

 

Jedna od kratkih priča je "Izgubljena generacija".

Upada mi u kancelariju i euforično me obaveštava da je upravo završio studiju o "američkoj izgubljenoj generaciji": Da li bi hteo da mi napišeš recenziju?", pita. Zašto ne pišeš o sebi, svom iskustvu i svojoj generaciji? O ljudima iz svog grada, recimo? Žališ se u lokalnom listu na kulturnu politiku grada, a pišeš o izgubljenoj generaciji u Americi 30-tih.


U braku sa dečjim neuropsihijatrom dr Biljanom (rođ. Krstivojević) ima sina Bogdana.

 

Komemoracija povodom smrti Branka Pirgića Pirge održaće se u ponedeljak 11. decembra u 11.30 časova u Matičnoj biblioteci "Ljubomir Nenadović". Sahrana je u 14 časova na Novom groblju u Valjevu, a opelo počinje pola sata ranije.

Aktuelno

Požar na deponiji u Belotiću (foto: www.osečina.rs)
Na predlog opštinskog Štaba Pre 2 sati 33 minuta

Zbog požara na deponiji vanredna situacija u Osečini

Na teritoriji Osečine proglašena je vanredna situacija zbog požara koji je izbio na nesanitarnoj deponiji koja se nalazi u Belotiću. Saopštenjem za javnost se oglasila GG "Pokreni se", ukazuje na...