Aca Dragićević (iz privatnog albuma)
Aca Dragićević (iz privatnog albuma)
02.03.2018, 09:19

Aca Dragićević (1962 - 2018)

č: | fb:
Umro je posle dužeg bolovanja jedan od najboljih mioničkih sportista, košarkaš Aca Dragićević (56), koji je uspešno igrao i za Partizan i Metalac. Mlađi od sinova Časlava Bana Dragićevića, jednog od čestitijih predsednika Mioničke opštine, košarku je zaigrao u OKK Mionica nastaloj na uzletima tog sporta 1980-tih godina posle Metalčevog bitisanja u Prvoj ligi SFRJ.
 
 
Košarka je tada u Mionici bila svakodnevna tema dana, a uz Acu tome su doprineli i Marjan, Šutula, Mura, Kole, Miša Dragojević, Sava Žunjić... Trener je bio Mika "Pita" Popović, poreklom iz Komanica, tehniko Dragan Tasa Dragićević, a predsednik kluba advokat Vasa Milovanović, Sankovčanin. Utakmice na otvorenom terenu iza opštinske zgrade bile su uvek posećene, igralo se u južnoameričkoj atmosferi na mionički način.
 
 
Aca Dragićević je ubrzo otišao u Partizan, gde je kao odličan odbrambeni igrač sa sjajnim rasponom ruku i dobar šuter sa visokim skokšutem izborio mesto među najboljima. Pamti se njegova partija u derbiju sa Crvenom zvezdom, u Hali sportova na Novom Beogradu (Pionira tad nije bilo) koji je izgradila valjevska Jablanica. Dao je 17 koševa, a njegova serija u samom finišu večitog derbija presudila je crveno-belima.
 
 
O tome ja na društvenoj mreži FB sinoć svedočio i trener Bora Džaković, koji je tada vodio Partizan, objavljujući i fotografiju iz tajm-auta na kojoj je i Aca Dragićević, a mi danas prenosimo ovu na kojoj je Saša Đorđević (6).
 
Dragićević u KK Partizan

Dragićević u KK Partizan (Foto: iz privatnog albuma)

 

 
Košarkašku karijeru je uspešno okončao u Metalcu igrajući u renoviranoj ekipi zajedno sa Alimpićem, Đuricom, Marjanom Đurićem, Matijaševićem, Sinđelićem, Rajićem, golobradim Vladom Đokićem, Đukanovićem, Radojičićem... Treneri su mu bili Stančić, Pita i Ikica, Zoća Kovačević...
 
 
Aca ima kći u braku sa advokaticom Zoricom Panić, kod čijeg je oca obućara Milana u Tešnjaru godina 1990-tih svraćao i imenjak mu Milan Panić, naš biznismen u SAD, tada jugoslovenski premijer posle raspada SFRJ.
 
 
Sahrana Ace Dragićevića, dragog i skromnog čoveka, obaviće se na Novom groblju u Valjevu od 14.30 sati. Pre toga, od 13.30, u Metalcu će, kako i dolikuje, biti upriličena komemoracija u čast jednog od brojnih košarkaša koji su pisali 70 godina dugu istoriju tog kluba.
 
 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara