Rajko Borisavljević (foto: Privatna arhiva Sretena Pantelića)
Rajko Borisavljević (foto: Privatna arhiva Sretena Pantelića)
08.07.2018, 09:22

Rajko Borisavljević (1952-2018)

č: | fb:
Sportsko Valjevo tuguje. Posle kraćeg bolovanja juče je izgubio životnu bitku Rajko Borisavljević (66), jedan od košarkaša zlatne generacije Metalca, koja je od 1973. do 1979. igrala u Prvoj saveznoj ligi SFRJ.
 
Retko talentovan sportista sa gotovo neverovatnim fizičkim predispozicijama, kao osnovac, bio je pionirski prvak Srbije i treći u Jugoslaviji u skoku u vis. Mogao je da bude i fudbalski golman, a opredelio se za košarku.
 
 
U generaciji sa vršnjacima Brankom, sa kojim je bio cimer na putovanjima Metalca, i Zoćom (Kovačevićem), Kecojem (Vojom Kecojevićem), Genijem (Ivkovićem), Pudlom (Medanom), Kukicom (Marjanovićem), sa mlađima Kolom (Stanojevićem), Kebcom (Ružičićem), Goranom (Radisavljevićem), Mićom (Jerinićem), kapitenom Ćanom (Đorđevićem), pod vođstvom trenera Luke Stančića, ostvario je prvoligaški san valjevskih košarkaša. 
 
 
Igrao je docnije i u Prvoj B ligi sa novajlijama, koje su predvodili Dex (Dobrivojević), Koska (Voja Ilić), Meca (Dule Stevanović), Dragi (Pantović), ali i deca sa valjevske kaldrme Đura (Milan Đurica), Panta (Živan Pantić), Mika (Poček) i Šuška (Duško Đukanović).
 
 
Bio je i juniorski reprezentativac, a školske obaveze u Valjevskoj gimnaziji sprečavale su ga da 1970-te na EP u Atini uknjiži veći broj nastupa.
 
 
Brz i eksplozivan, fajter meka srca, sjajnog skok šuta (za udžbenike) i maestralnog ulaza pod koš protivnika, umeo je da zatrpa Borac ili Cibonu, kao što je to u sezoni ulaska u Prvu ligu činio sa Spartakom u Subotici, Vojvodinom u Novom Sadu... Njegova muka bilo je to što u Metalcu, osim Kecojevića i Dobrivojevića, nije bilo atleta, koji su mogli da prate njegov ritam. Posebno kod trenera Dragoljuba Pljakića, koji je gotivio uspavanku od zonske odbrane.
 
 
Po okončanju karijere bio je sekretar kluba ili član Tehničke komisije. Principijelan, povukao se kada nije ispoštovan dogovor da se intenzivira rad sa mlađim selekcijama uz obavezu da petina Metalčevog budžeta bude namenjena Školi košarke.
 
 
Bio je aktivan i u Abraševiću, a kao dizajner radio je u Valjevskoj štampariji i Agenciji Valjevac iz koje je otišao u penziju. U braku sa Lidijom ima kćerke Miu i Ivu.   
 
 
Rajko Borisavljević biće sahranjen u ponedeljak 9. jula na Novom groblju u 13.30 sati, a prethodno će od 11.00 u Valjevskoj gimnaziji biti održan komemorativni skup.
 
 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 55 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 55 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara