Dr Milorad J. Jevtić (foto: Iz privatnog albuma)
Dr Milorad J. Jevtić (foto: Iz privatnog albuma)
08.08.2018, 10:30

Dr Milorad J. Jevtić "Trulja" (1925 - 2018)

č: | fb:
Iz čitulja u Napredu, porodične i Opšte bolnice valjevske, saznali smo da je u SAD, u gradu Fairfax-Virginia, preminuo dr Milorad J. Jevtić (93), starim Vljevcima poznat i kao Mića "Trulja", najstariji od troje dece počivših Jevte i Nade (rođ. Radojičić). Njegov brat je Slobodan "Pulika", a sestra Vera bila je udata za svetski poznatog fudbalskog trenera Mišu Pavića, takođe Zlokućanca. Jevtići su sedeli (stanovali) u Hajduk Veljkovoj 26.
 
 
Posle Valjevske gimnazije dr Jevtić je završio medicinu u Beogradu, gde je specijalizirao hirurgiju, i počeo da radi u Valjevskoj bolnici, koju je vodio vizionar prim. dr Vlajko Đurović. U maju 1960-te sa porodicom odlazi u Vašington (SAD), gde ih je prihvatio tast - emigrant, poreklom iz Robaja.
 
 
U SAD je iznova specijalizirao hirurgiju opredeljujući se za urologiju u kojoj bio poznat i priznat kao i pionir valjevske košarke dr Ilija Bibe Srećković, sin Simke babice iz Tešnjara, koji godinama živi i radi u Čikagu. Uzgred, košarku je igrao i "Pulika" (1934). 
 
 
Dr Mića "Trulja" je poslednjih 20 godina svoje profesionalne karijere bio zaposlen u državnoj komisiji, koja je odobravala nove lekove i instrumenta u urologiji, što je vrh u svakoj (medicinskoj) struci. Koliko je znano u Beogradu i Valjevu za sve godine svog dosanjanog američkog sna bio je jedan jedini put!
 
 
Bio je oženjen, supruga se i danas bavi TV produkcijom, imaju troje dece "rasutih po Americi". Kao penzioner često je dolazio kod brata Slobodana "Pulike" u Klermon Feran (Franuska), što zbog lepota te zemlje, "Pulikinih" umetničkih aktivnosti, ali i Evine "dobre klope" (kako bi to mlađi Jevtić rekao). Dr Milorad Jevtić je sva svoja ovozemaljska posla posvršavao 31. jula.
 
 
"Neuništivi Pulika valjevski" zanimljiv je na svoj način - od morske odiseje "Vikinga", takođe 1960-te, sa ekipom u kojoj je bio još jedan Valjevac, najstariji od braće Plavšića - "Zvonce", preko organizovanja međunarodnih bijenla grafike u Francuskoj, pomoći oftalmologiji Valjevske bolnice za operaciju katarakte, uz pomoć prof. dr Lumbrozoa, do velike izložbe u Valjevskoj gimnaziji i oslikavanja murala na nekolikim valjevskim zgradama. 
 
 
Njihova sestra Vera je u braku sa Mišom Pavićem rodila sina Nikolu, koji se u Valjevu pojavio kao mladić i odmah pokazao da je punokrvni Zlokućanac obezbeđujući opremu za FK ZSK za koji je tada i sam igrao. Posle očeve smrti kuću u Zlokućanskom sokačetu (ulazi se iz Nušićeve ulice) prodao je apotekaru Šakiću. I Jevtići su znatno ranije takođe prodali svoju kuću u Hajduk Veljkovoj 26.
 
 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara