Dr Milorad J. Jevtić (foto: Iz privatnog albuma)
Dr Milorad J. Jevtić (foto: Iz privatnog albuma)
08.08.2018, 10:30

Dr Milorad J. Jevtić "Trulja" (1925 - 2018)

č: | fb:
Iz čitulja u Napredu, porodične i Opšte bolnice valjevske, saznali smo da je u SAD, u gradu Fairfax-Virginia, preminuo dr Milorad J. Jevtić (93), starim Vljevcima poznat i kao Mića "Trulja", najstariji od troje dece počivših Jevte i Nade (rođ. Radojičić). Njegov brat je Slobodan "Pulika", a sestra Vera bila je udata za svetski poznatog fudbalskog trenera Mišu Pavića, takođe Zlokućanca. Jevtići su sedeli (stanovali) u Hajduk Veljkovoj 26.
 
 
Posle Valjevske gimnazije dr Jevtić je završio medicinu u Beogradu, gde je specijalizirao hirurgiju, i počeo da radi u Valjevskoj bolnici, koju je vodio vizionar prim. dr Vlajko Đurović. U maju 1960-te sa porodicom odlazi u Vašington (SAD), gde ih je prihvatio tast - emigrant, poreklom iz Robaja.
 
 
U SAD je iznova specijalizirao hirurgiju opredeljujući se za urologiju u kojoj bio poznat i priznat kao i pionir valjevske košarke dr Ilija Bibe Srećković, sin Simke babice iz Tešnjara, koji godinama živi i radi u Čikagu. Uzgred, košarku je igrao i "Pulika" (1934). 
 
 
Dr Mića "Trulja" je poslednjih 20 godina svoje profesionalne karijere bio zaposlen u državnoj komisiji, koja je odobravala nove lekove i instrumenta u urologiji, što je vrh u svakoj (medicinskoj) struci. Koliko je znano u Beogradu i Valjevu za sve godine svog dosanjanog američkog sna bio je jedan jedini put!
 
 
Bio je oženjen, supruga se i danas bavi TV produkcijom, imaju troje dece "rasutih po Americi". Kao penzioner često je dolazio kod brata Slobodana "Pulike" u Klermon Feran (Franuska), što zbog lepota te zemlje, "Pulikinih" umetničkih aktivnosti, ali i Evine "dobre klope" (kako bi to mlađi Jevtić rekao). Dr Milorad Jevtić je sva svoja ovozemaljska posla posvršavao 31. jula.
 
 
"Neuništivi Pulika valjevski" zanimljiv je na svoj način - od morske odiseje "Vikinga", takođe 1960-te, sa ekipom u kojoj je bio još jedan Valjevac, najstariji od braće Plavšića - "Zvonce", preko organizovanja međunarodnih bijenla grafike u Francuskoj, pomoći oftalmologiji Valjevske bolnice za operaciju katarakte, uz pomoć prof. dr Lumbrozoa, do velike izložbe u Valjevskoj gimnaziji i oslikavanja murala na nekolikim valjevskim zgradama. 
 
 
Njihova sestra Vera je u braku sa Mišom Pavićem rodila sina Nikolu, koji se u Valjevu pojavio kao mladić i odmah pokazao da je punokrvni Zlokućanac obezbeđujući opremu za FK ZSK za koji je tada i sam igrao. Posle očeve smrti kuću u Zlokućanskom sokačetu (ulazi se iz Nušićeve ulice) prodao je apotekaru Šakiću. I Jevtići su znatno ranije takođe prodali svoju kuću u Hajduk Veljkovoj 26.
 
 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 34 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 29 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...