Branko Vićentijević Džane (foto: Đorđe Đoković)
Branko Vićentijević Džane (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2018, 11:02

Branko Vićentijević Džane (1949-2018)

č: | fb:

Posle kraćeg bolovanja preminuo je novinar Branko Vićentijević Džane (69), dugogodišnji urednik Radio Valjeva i Revije "Kolubara", novinar internet novina Kolubarske.rs.

 

Valjevo je izgubilo još jednog velikog novinara, a mi velikog prijatelja.

 

Bio je sin Živorada i Savete (rođ. Radojičić). Završio je Valjevsku gimnaziju, apsolvirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Novinarsku karijeru je počeo 1974. najpre u Radio Valjevu, a potom u nedeljniku Napred. Bio je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Valjeva, od 1996. urednik tek pokrenute Revije "Valjevac" docnije Revije "Kolubara", u internet novinama Kolubarske.rs, od osnivanja 2014, bio je novinar i sportski urednik.

 

Branko Vićentijević Džane je bio saradnik niza drugih glasila. U mladosti je izveštavao o važnim sportskim zbivanjima za novine širom bivše Jugoslavije, kao što su beogradski Sport, zagrebačke Sportske novosti, ljubljansko Delo, sportska Nova Makedonija, prištinska Rilindija, podgorička Pobjeda, novosadski Dnevnik, osječki Glas Slavonije. Bio je dopisnik Borbe, Naše borbe, Glasa javnosti, Danasa i dugogodišnji dopisnik agencije Beta.

 

Branko Vićentijević je dobitnik više nagrada na godišnjim festivalima lokalnih radio stanica Srbije, a 1981. godine dobitnik glavne nagrade tog festivala. 

 

Džane je bio učitelj mnogim mladim novinarima, koji su karijeru započeli u Radio Valjevu, a danas rade u drugim medijima. Svoje znanje i iskustvo prenosio je nama u koje je on, kako je znao da kaže, "nepogrešivo verovao", a mi mu bili beskrajno zahvalni. Govorio nam je da verujemo u sebe, da pišemo po savesti, istinito i beskompromisno, pa čak i uz rizik da nas ne shvate i da nam zamere.

 

Džane je bio svestran, objektivan, dosledan, dobronameran, posvećen poslu. Bio je odvažan i nepotkupljiv, imao je hrabrost da kaže i napiše ono što mnogi drugi nisu smeli. Pokatkad je zbog takvih vrednosti svoga rada doživljavao i neprijatnosti. Bio je izlagan rizicima i pretnjama, ali je zauzvrat bio uvažavan među kolegama i to ne samo u Valjevu. To je i potvrđeno prestižnom godišnjom nagradom "Pavle Ćirović" Asocijacije Lokal pres.

 

Po svemu što je kao novinar uradio, Branko Vićentijević Džane se svrstao među najbolje u istoriji Valjeva. Kada su Džana kolege i najbliži saradnici 2011. godine predložil za Nagradu grada Valjeva, napisali su: "Ukoliko jedanput bude pravljen antologijski izbor onoga najboljeg što su novinari Valjeva ostvarili, jedno od dostojnih mesta njemu će pripasti".

 

U braku sa Brankom (rođ. Kostadinović), diplomiranim farmaceutom ima kći Katarinu i sina Mladena.

 

Komemoracija povodom smrti Branka Vićentijevića Džana održaće se u ponedeljak u 12.30 časova u svečanoj sali Valjevske gimazije. Sahrana je u 15 časova na Novom groblju, a opelo počinje pola sata ranije.

 

Zbogom dragi prijatelju!

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara