Na Divčibarama

Trideseti "Dani gljiva" spajaju prirodu, umetnost i tradiciju

Dani gljiva na Divčibarama (arhiva) (Foto: Dragić Tomić)
Dani gljiva na Divčibarama (arhiva) (Foto: Dragić Tomić)

Manifestacija "Dani gljiva – Divčibare 2025.", u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, ove godine obeležava svoj veliki, jubilarni 30. rođendan, donoseći jedinstven spoj šumarske tradicije, dečje kreativnosti, kulinarskih majstorija i planinskog duha.

Svi ljubitelji prirode, gljiva, umetnosti i dobrog druženja pozvani su da se ove subote, 4. oktobra 2025. godine, pridruže jednoj od najposećenijih manifestaciji na Divčibarama.

Manifestacija tradicionalno spaja edukaciju, zabavu i takmičarski duh, čineći je idealnim celodnevnim izletom za porodice.

Dani gljiva na Divčibarama
Dani gljiva na Divčibarama(Foto: Dragić Tomić)

Dan počinje svečanim proglašenjem pobednika likovnog i foto konkursa "Valjevski gljivarčići", čime se ističe važnost edukacije najmlađih. Uslediće otvaranje dve izložbe koje će mirisima i vizuelnim doživljajima oduševiti posetioce: Edukativna izložba gljiva i Izložba slika Marije Đokić sa Zlatibora, koja prikazuje prirodu kroz umetnički pogled.

U 12.00 časova kreće centralni deo programa – "Šetnja u potrazi za gljivama". Stručni vodiči predvodiće grupe svih uzrasta (klinci, osnovci, odrasli) kroz šume Divčibara. Kao atraktivna alternativa, organizovan je i vozić do Kraljevog stola uz edukativnu šumarsku priču.

Takmičarski i zabavni program

Priprema gulaša od gljiva: Majstori kotlića će se nadmetati za nagradu za najbolji gulaš, šireći planinom neodoljiv miris.

  • Šumarsko ćoše: Autentično takmičenje u presecanju trupčića starom dvoručnom testerom – kladarkom, pravi je test veštine i snage.
  • Gađanje lukom i strelom: Druženje sa Odredom izviđača "Ilija Birčanin" pružiće adrenalinski užitak.
  • Dendro-kviz za osnovce (14.30): Deci se znanje o drveću nagrađuje, a prepoznavanje po listu i četini biće pravi izazov.

Proglašenje pobednika u kategorijama najbolji gulaš i najveštiji u kladarki zakazano je za 15.00 časova, a zatim sledi zajednički ručak u organizaciji hotela. Na meniju će biti čuveni gulaš od gljiva (vrganj, lisičarka, rujnica), miris šume serviran na tanjiru.

Tokom celog dana biće postavljene izložbe i prodajni štandovi sa dečjim crtežima, majicama "Dani gljiva", literaturom, sadnicama ukrasnog drveća i raznovrsnim rukotvorinama i suvenirima domaće radinosti.

Gljive
Gljive(Foto: Dragić Tomić)

“Dođite da zajedno proslavimo 30 godina gljivarskog duha i dečje radosti! Divčibare vas čekaju – sa gljivama, osmehom i kotlićem!", poručuje organizator Gljivarsko društvo Valjevo.