JKP Polet - buvlja pijaca (foto: Đorđe Đoković)
JKP Polet - buvlja pijaca (foto: Đorđe Đoković)
27.09.2020, 10:53

Vlast ima svog konja za trku. A što ne i javno preduzeće?

č: | fb:

Nema svrhe tražiti od "novih vlasti", na bilo kojem nivou, da ne zapošljava "svoje". Normalno, u društvenim ustanovama i javnim preduzećima, nad kojima ima ingerencije. Tog filma nema nigde, pa ni u taze uzoru, SAD. Ali ima svrhe tražiti da ih, ako je ikako moguće, ne dovodi "sa strane!". Iz niza razloga...

 

Šta sa njima, kasnije? Ne ako oni koji su ih doveli siđu sa vlasti, nego ako u samoj vlasti dunu novi vetrovi? Ili u vladajućoj stranci pobedi druga struja, sklopi se nova koalicija? (Nešto od toga upravo se desilo u Valjevu). Kuda, sa njima? U prvom slučaju, šta im Bog (nova vlast), da. U drugom, sedi gdi se, mada zato nisi... Tu i to što bi mogli da rade radili nisu, a neki već rade. A uopšte nisu ni dovedeni da rade, nego da "rukovode!".

 

Kako će se osećati na "novom radnom mestu", često i prvom zaista radnom? Bez svega na šta su navikli i odnosa sa ostalima, na koje su takođe navikli? Neophodna je saradnja, ali je moguća samo između koliko-toliko ravnih. Ovde je sasvim moguć i opravdan, i izvestan revanšizam insajdera. Ili nespremnost na saradnju, opravdana želja da se pokaže svoja vrednost. Redovno ignorisana, kada se razmišlja o tome ko će "rukovoditi".

 

Ako na sve ovo (i sledeće) nova vlast i ne misli, neka pomisli na sebe! Šta misliti o njoj, sa tolikom ne samo "podrškom birača", nego i tolikim članstvom? Ako u ustanovama i javnim preduzećima, nema "svojih"? Kakvi su uopšte, a preko njih i ona sama, ako nema nikog kadrog da "rukovodi"? Pogotovu bar tako ako ne i bolje, od "autsajdera"? Koji je to, često, i silom prilika jer "nije bio ni za šta bolje!".

 

Najvažnije je kako će se to, pogotovu ako dotični bude dobro plaćeni neradnik zvani "savetnik", preko pomenutog ili samo "klime", odraziti na aktivnosti firme. Koliko će biti motivisani zaposleni, deo građana na koje se navodno stalno misli, ako im je napredovanje ograničeno? Važnije od olakog odnosa prema stvarnom rukovođenju, istinskom a deklarativnom "menadžmentu". I dobro poznato, svuda pa i u Valjevu, prisustvo čak po nekoliko "bivših direktora", u ne baš velikoj firmi...

 

Blogovi