Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
26.04.2021, 09:45

Država to sam ja, tako da dajem i ne dajem sebi...

č: | fb:

Za Vučićevo odbijanje da izruči radikale koje Hag traži zbog nepoštovanja Suda (zastrašujući, preteći i nudeći mito svedocima u postupku protiv njihovog lidera), možemo imati razumevanja. On sam, suprotno navici, nudi ozbiljnu argumentaciju. I to baš, nama! (A i kome bi?). Srbija ima sporazum za izručenje državljana optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje Suda. Njima treba suditi, kod nas.

 

Međutim, sadašnje razumevanje ne treba da ukloni ranije nerazumevanje, za koga je bilo više prilika. A nije naišlo na ispoljenje, kakvo zahteva pravna država! Mislimo na glasno i jasno, bez ikakvog a kamo li valjanog obrazloženja, prkosno i tvrdoglavo, dostojno razmaženog deteta ili zaintačenog Milojice: "Ne dam (Lončara, Gašića, Vesića...)!". I pritom nije stvar u tome, što ih "ne da". Njegovi su, kao što je i neki predmet njegov, on ih je stvorio i on može da ih otuđi, radi sa njima šta hoće... Štos je nešto neuporedivo ozbiljnije i to što sadašnje "nedavanje" Hagu opravdava!

 

Ko je taj, koji ih "ne da"? Njegovo prenaglašeno "Ja", zbog čega i rekosmo na šta liči. Umesto na odraslog i ozbiljnog, oličenje Republike... "Ja" ne upotrebljava ni krunisana glava u korist svečanog "Mi", obavezno relativiranim sa "po milosti Božjoj i volji narodnoj". A kome on, njih "ne da"? Ko ih traži, zapravo, treba da traži, a on ga "podseća" da ne traži? Ne Milojica ili Radojica, ne "uprava vodovoda". Zna se: ovlašćen i čak obavezan, po ustavu i zakonima! Tužilaštvo, po njegovom nalogu policija, shodno njenim eventualnim nalazima, sud. Što znači da ga traže pravo, država!

 

A ima li nekog ili nečeg iznad njih, da im to odbije? Verujući bi rekli: naravno da ima. To je Onaj na nebesima, samo on može da "ne da" i "da". Po svojoj volji, kako mu se ćefne? Daleko bilo, i on je obavezan da poštuje Pravednog Sudiju, odnosno sebe samog... Ovde na zemlji takvog nema, sa čime bi se složili neverujući. I jedni i drugi, uz bitan dodatak: ukoliko nije u pitanju diktatura! Razmislimo: ova imenica dolazi od diktirati, a šta drugo znači ovo "Neda m!"? Tako da je nepotrebno pričanje o odsustvu podele vlasti, nepostojanju pravne države i vladavine institucija..., kao ni negiranje diktature postojanjem nekoliko slobodnih medija, i psovanjem kapetana na mrežama umesto u potoku. A nije loše ni priupitati šta bi u toj famoznoj Evropi u koju nas navodno vodi, rekli za "nedavanje" osumnjičenog, pravosuđu!

 

Pogotovu je nepotrebno čuditi se i protestovati, što ni na iole neugodno pitanje "ne da" odgovor, a ne samo snimak sa rampe u Doljevcu. Što rekao Pesnik: "Kad ne može dušmana da svali, makar na svom srdžbu nek iskali...".

Blogovi