Svesrpski sabor (foto: TANJUG - Screenshot)
Svesrpski sabor (foto: TANJUG - Screenshot)
10.06.2024, 06:53

Hrani sina, pa šalji u EU! Ako sam ne ode...

č: | fb:

Toliko najavljivani i veoma značajnim pre i posle proglašavani "svesrpski sabor", uopšte nije bio svesrpski. Nedostajali su, pre svega, Srbi iz Crne Gore (neočekivano, zbog urednih dolazaka u Beograd i tamošnjeg predsednika Skupštine), i Hrvatske (očekivano, oni više kao da ne postoje). Otkad je Makedonska pravoslavna crkva izašla iz Srpske pravoslavne crkve, tamošnji Srbi nisu njeni vernici. A kako se da ne samo naslutiti nego se i videlo i čulo od Patrijarha, nisu ni Srbi za koje mare Beograd i Banja Luka...

 

Ali "svesrpski", nije ni zamišljen kao etnički svesrpski. Inače bi tu bili ili bi im se obraćalo, Srbi iz Federacije, Slovenije, pogotovu "iz rasejanja". Setimo se koliko ih je samo u Čikagu, ili Beču (i ako su vernici, pripadaju SPC)! Ali i Srbi agnostici i ateisti, katolici (u Baru stoluje "primas srpski"), i muslimani. (Podsećamo: tako se deklarisao i Meša Selimović). Ali odavno se kao nesumnjiva istina, kaže: "Srbin, jednako pravoslavac!". Ukratko, bio je sabor Vučićevih, Dodikovih, i većeg dela Porfirijevih Srba.

 

U svesrpskom interesu (valjda interesu svih Srba?), Sabor nije mogao biti ni da je hteo! Kakve su razlike u situaciji i interesu samo Srba u Srbiji, i Srba u Republici Srpskoj! U interesu gore pomenutih jeste hteo da bude, ali nije uspeo! Pogledajmo: otkud do sada nepominjana, "nacionalna i politička prava"? Ko ih ugrožava, pogotovu u Srbiji, tako da ih treba zaštiti? I kako? A tek, ne otvara li ovo teško pitanje: šta sa istim pravima ostalih nacija, koje nikako ne pokušavamo da integrišemo?

 

Najvažnije je treće, a nije ni prisutno guranje u senku aktuelne gužve sa izborima, ni varijacija na temu Severna Koreja. (Posle "jedan narod" logično je sledilo "jedan vođa", ali zna se na šta bi podsećalo. A ne bi se svidelo ni ostalim članovima trijumvirata). Bavljenje "interesom Srba", a ne "interesom građana Srbije", uz dalje napuštanje sekularizacije, napuštanje je građanske države. I poruka: "Putuj Evropska unijo, na nas ne čekaj!". Ubeđenima da nas Srbe svi mrze pa i ona, da već trideset godina niko nije imao saosećanja za srpske žrtve, ovo je još jedno Vučićevo "Skresavanje u brk!". I jeste, da nije i guranje u baš debelu senku rastućeg odlaska naših ljudi u tu Uniju, koje je Nemačka ovih dana baš dobro stimulisala ublažavanjem odgovarajućih propisa.

 

Mi koji ostanemo moći ćemo na miru da se bavimo deklaracijama, zastavama, molebanima, negovanjem nacionalnog identiteta, folklorom, sanjarenjem o "ujedinjenju svih Srba", pa eventualno i sećanjem na donacije i investicije iz Evropske unije. Što i ne bi bilo loše, da nije "prizemnijih", ali životnijih tema? Kakve su čekanja na "zakazane" zdravstvene preglede i skupi lekovi, zanatske usluge...

Blogovi