Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
28.11.2019, 14:09

Na političke odluke, normalno je reagovati politički!

č: | fb:

Poodavno, u javnom životu jedne evropske zemlje, prilično je odjeknulo objašnjenje napuštanja komunističke partije otvorenog levičara a poznatog intelektualca: "Ne mogu više da slušam kako se o odlukama opštinskih većnika govori u kategorijama Hegelove logike! A o kategorijama Hegelove logike, rečnikom opštinskih većnika". Prvi put da im se podigne značaj, a drugi put snizi. Oba puta, pokaže svoj!

 

Mnogo ranije, rečeno je i da ničeg novog nema pod suncem! Trenutno, ovde je novost što pretešku Hegelovu logiku, normalno nepoznatu, neki zamenjuju poznatim: "političko!". Mali tuguje što ne može da prihvati odluku "političke komisije". Njegovom i šefu svih šefova, lično manje povređenom od Malog ali neuporedivo više politički (led je krenuo...), ispod je časti da pomene tamo neku univerzitetsku komisiju, ili odbor. Moglo bi se omaknuti da pomene i nekog člana, koji je kao i Rektorka, sitna riba pljuckavica. Pomenu samo odluku: i te kako je politička! Poslanik PUPS-a reče, obezbedi sebi mesto u izvesnoj antologiji i obradova zagovornike lapota: ostavku ne treba da podnese ministar Mali, nego rektorka Popović. Pročitana je i propala, njena politika...

 

A mudra i dostojanstvena Rektorka, uzalud, samo je rekla banalnu istinu: odluka je akademska. U politici se odlučuje ko će biti u vladi, a u akademskoj zajednici odnosno na univerzitetu, ko će biti doktor nauka. Normalno, oba puta po različitim "pravilima". S tim što je, u zaista demokratskim i pravnim državama, podela svakodnevna stvarnost! U državama koje nisu takve ona se "podrazumeva", ali ne poštuje. Zna se u čiju korist, odnosno na čiju štetu... Pošto je Univerzitet odlukom prešao na teren politike, što da ne sledi kontra? Ako su i odluke univerzitetskih tela političke (odavno slušamo kako su takvi i studentski ili sindikalistički zahtevi i protesti, odluke Crkve takođe) onda je zaista sve politika. A u politici se zna ko kosi a ko vodu nosi. Formalno Brnabićkina odluka da se neće menjati položaj i uloga Malog u vladi, nužno je akademska!

 

Šire gledano, kakva akademska, naučna, intelektualna zajednica, Univerzitet? "Vlast tretira Univerzitet kao javno preduzeće za uhlebljenje partijskih kadrova" (profesor Božidar Radenković). Ako ne mogu ili neće na privatne, čije je otvaranje novih fakulteta i novih nauka, uz stare ali nikako iz reda fundamentalnih! Pogodne i za odlaganje problema sa mladima koje bi trebalo zapošljavati... Kakva i intelektualna elita? Vlast govori samo o lažnoj, prava se "podrazumeva". To su "njeni", uglavnom češće inteligencija nego intelektualci. I časni emeritusi sa privatnih fakulteta, koji su ime stekli na državnim...

 

Pošto su "u istoj situaciji Kiš i Mali", a jesu čim to reče Predsednik, zar nisu isto? Elita! Mali i njegovo okruženje se slaže, Kiš ništa ne kaže, a neslaganje dolazi iz reda lažne elite. I tražilaca autonomije univerziteta, "autonomaša". Iste vrste kao onih svojevremeno, na Kosmetu i u Vojvodini.

Blogovi