Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
20.02.2020, 09:44

Zar zaobilaženje važnog pitanja "donosi puno toga dobrog Srbiji"?

č: | fb:

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić, u Blicu od nedelje 16-17. februar, pored uobičajenog ukazivanja na "napade iz iste Đilasove kuhinje" i "izmišljotine Đilasovih dežurnih lažova", reagova i na "aferu vlasti" blisku našem gradu. Ovdašnji, a upućeni na poznate medije, o njoj nisu mogli čitati, a nisu ni morali. Morali su čuti, kako je davno rečeno: "Kad Krušik kine, Valjevo ima bronhitis!".

 

Kako je reagovao? Uobičajeno u njegovom krugu, ali i našem političkom životu! Umesto da kaže, i to nečim potkrepi, kako "vlast" nema ništa sa onim što joj se počev sa Aleksandrom Obradovićem stavlja u greh, on krete da brani ono što niko nije napadao! "U Krušiku je danas prosečna plata veća za 20.000 dinara u odnosu na vreme kada su na vlasti bili Đilas, Jeremić i ostali". Tačno, ali to ne dokazuje nepostojanje onog što je izneo Obradović, a potvrdili istraživački novinari. Tu su i logična pitanja, ali čovek od vlasti nije i od logike!

 

Nije li prošlo prilično vremena od pomenute do sadašnje vlasti? Je li taj porast plata (i samih plata kao takvih) posledica rada, situacije na tržištu, ili "vlasti"? Kako danas znati da raniji Krušik ili ranija vlast da je opstala, ne bi ništa uradili na tom planu? A tek, koliko bi prosečna plata iznosila da je tačno ono što Glišić nijednom rečju ne opovrgava: da mine nisu prodavane po "povlašćenoj ceni"? Navodni "napadi na Sinišu Malog", i to posle tišinom propraćene odluke Univerziteta, nisu više napadi na Đilasa i Jeremića. Napad su na Univerzitet! I to kakav: Darko Glišić četiri reči stavlja iznad svih dokaza Univerziteta i njegovih tela. Ne samo Steve Karapandže...

 

Kao i obično, ovo ne važi samo za jednog čoveka i jedno njegovo mišljenje. Produbljivanje je i tako duboke provalije između "dve Srbije", zbog čega će svaka imati svoju istinu. Mada je i čisto jezički jasno: istina je isto za sve! Šta kad se promeni vlast, čak samo pojedinac iz vlasti? Kako je najavljeno sa nadležnog mesta, posle izbora i sigurne pobede, čitava polovina? Zamislimo da tada ili kasnije iz nekog razloga "ode" Darko Glišić, šta sa njegovom istinom? Da se napusti, vrlo je nezgodno. Ispalo bi da su "Krušik", "Jovanjica" i "doktorat Malog" ipak afere, na koje je vlast trebala da reaguje na propisani način. A nije! Da se to izbegne, trebalo bi da Glišićeva (nekog drugog) "istina", opstane. Opet nezgodno! Što smenjivati tako vidovitog čoveka?

Blogovi