Dosije: Poplava 2014

Dosije: Poplava 2014

Ciklon Tamara pogodio  je zapadni Balkan i izazvao nezapamćene poplave, koje su odnele i ljudske živote. Na meti ciklona 14. maja bio je i Kolubarski okrug. Valjevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Osečina i Mionica bili su pod vodom, vodena stihija je nosila sve pred sobom. Najteža situacija je bila u Ubu, jedna žrtva i preko 3.500 evakuisanih stanovnika. Mnogi su bili bez vode, struje, odsečeni od sveta...Kolubara je beležila istorijske rekorde : nivo reke je dosegao 300 centimetara, protok vode je bio preko 150 kubika vode u sekundi. 55.000 džakova sa peskom "branilo" je grad, 48 časova saobraćaj je bio u prekidu, nestajali su mostovi, rušeni putevi, kuće pod vodom...

 • Rebelj (foto: Miodrag Vujić / Direkcija za urbanizam)
  Posledice poplava 18.05.2014

  Šteta od poplava oko 10 miliona evra

  Šteta od poplava u Valjevu procenjuje se na oko 10 miliona evra. Vraćanje Kolubare u pređašnje stanje koštaće oko tri miliona evra.U dnosu na druge gradove Valjevo je pretrpelo manju štetu iako se meri milionima evra.

 • Ub pod vodom (foto: Stefan Teodosić)
  Poplave 18.05.2014

  Poplave razorile i Kolubarski okrug

  Ona narodna da su „Đurđevske kiše blagodet“ ovoga puta pretvorila se u suštu suprotnost. Majske padavine od preko 100 litara po kavdratnom metru za kratko vreme donele su nezapamćene poplave.

 • Kod Hrama (foto: Đorđe Đoković)
  Intervju 18.05.2014

  Spasili nas uređeno korito Kolubare i brana „Rovni“

  Zahvaljujući uređenom koritu Kolubare, kroz grad, i akumulaciji „Rovni“ Valjevo je izbeglo veći poplavni talas i veću katastrofu. Kao retko koji grad, što je potvrdio Predrag Marić načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Valjevo ima uređn tok Kolubare, tako da su posledice poplave bile daleko manje nego što su u drugim gradovima. Dodatni spas Valjevu je pružila i akumulacija Rovni koja je primila preko pet miliona kubika vode.

 • Poplava i nakon poplave (foto: Đorđe Đoković)
  Borba sa bujicom 30.05.2014

  Drama u Kazneno popravnom zavodu

  Život i rad u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu polako se vraća u normalu, nakon poplave koja je uobičajen ritam za nekoliko sati pretvorila u dramu. Bujica je bukvalno razorila veliki deo spoljašnjeg zida te ustanove, srušila pristupne mostove, poplavila dvorište i objekte.

 • Jadar (foto: Đorđe Đoković)
  Stav SNS 18.05.2014

  Zakasnela reakcija nestručnog Štaba

  Štab za vanredne situacije, na čijem čelu je gradonačelnik Stanko Terzič, reagovao kasno i nestručno u trenutku kada je grad zadesila najveća elementarna katastrofa u istoriji.

 • Pruga Beograd - Bar, Gradac (foto: www.zeleznicesrbije.com)
  Iz redakcije 21.05.2014

  Dresina, štiklice i sodomi

  Grupa valjevskih novinara imala je sinoć retku priliku da se „dresinom“ provoza delom Barske pruge, od Železničke stanice do u klisuru Gradca, gde se, nakon tek saniranog klizišta kad je brdo[...]

 • Čišćenja parka na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
  Akcija 20.05.2014

  Veliko čišćenje grada

  Samo jedan poziv sugrađanima da pomognu u čišćenju grada nakon poplave bio je dovoljan da se volonteri organizuju i uključe u akciju „Naše Valjevo“. Preko 130 volontera okupilo se na platou ispred Centra za kulturu, spremnih za radnu akciju,

 • Kolubara (foto: Đorđe Đoković)
  Zaštita zdravlja 20.05.2014

  Važne su mere zaštite!

  Zavod za javno zdravlje Valjevo objavio je preporuke za postupanje stanovništva u toku poplava i nakon povlačenja vode iz poplavljenog područja. Evo saveta koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje i ličnu bezbednost.

 • Ub pod vodom (foto: Stefan Teodosić)
  Sledi sanacija 19.05.2014

  Situacija na Ubu bila je kataklizmična

  „Situacija na Ubu bila je kataklizmična“, ovim rečima je Darko Glišić opisao trenutak kada je poplavljeno to mesto i dramu spasavanja ljudi koja je trajala četrdeset sati. Voda se povukla, sada je prioritet sređivanje terena.