Tema: Istraživači

 • Istraživači na vrhu (foto: Društvo istraživača)
  Veliki istraživački kamp

  Memorijalna akcija na Durmitoru

  Preko 150 članova istraživača "Vladimir Mandić Manda" učestvovalo je na akciji "Durmitor 2019". Memorijalna akcija je bila prilika da se tačno na pedesetu godišnjicu prve istraživačke akcije na ovoj planini okupe istraživači svih generacija.

 • Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
  U Istraživačkoj kući

  Valjevski mladi naučnici otvoreno o svemu

  Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda" povodom 45. rođendana Astronomske grupe organizuje tribinu "Valjevski mladi naučnici otvoreno o svemu" u subotu 29. decembra u 18 časova u Istraživačkoj kući.

 • Istraživači sade drveće na Mejinoj ćesmi (foto: Đorđe Đoković)
  Još jedna akcija

  Na Mejinoj česmi istraživači zasadili drveće

  Nakon što su pre sedam meseci uredili zapuštenu i zakorovljenu Mejinu česmu, članovi Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" su nastavili sa uređenjem tog prostora uz reku Gradac. Ovaj put su ga oplemenili sadnicama zimzelenog drveća.

 • Akcija istraživača na Medvedniku (foto: Istraživači)
  Istraživačka letnja akcija

  Odliv mozgova – problem društva i pojedinca

  Članovi Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda” vratili su se sa Velike istraživačke letnje akcije (VILA 2017), na kojoj su prethodnih sedam dana proveli družeći se i učeći na obroncima planine Medvednika. Na ovogodišnjoj akciji učestvovalo je oko 50 članova, koji su na Medvedniku deo raspusta ponovo posvetili nauci i njenom značaju.

 • Mejina česma (maj 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
  Istraživači kreću u drugu fazu radova

  Mejina česma uskoro obasjana reflektorima

  Mladi istraživači nisu se zaustavili samo na sređivanju Mejine česme, čišćenju, uklanjanju korova i popločavanju platoa, nego su krenuli u nove akcije. Prostor oko Mejine česme uskoro će biti i osvetljen, što je praktično nastavak akcije koju su započeli članovi Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda". Osim javne rasvete, postoji spremnost sponzora da finansiraju i obnovu Mejine česme, najavljuje član Društva istraživača Nenad Đorđić, jedan od inicijatora akcije.

 • Grupa za društvene nauke
  Promocija Grupe za društvene nauke

  “Dođi, vidi, priključi se”

  Grupa za društvene nauke Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" organizuje promociju, kako bi se učenici prvog razreda valjevskih srednjih škola upoznali sa tematikom i metodikom, kao i sa oblašću delovanja Grupe i njihovom priključivanju. Promocija je ove godine pod sloganom “Dođi, vidi, priključi se!”

 • Istraživačka kuća (foto: Mateja Manojlović)
  U okviru Tešnjarskih večeri

  Istraživački matine

  Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“, u okviru jubilarnih tridesetih Tešnjarskih večeri, organizovalo je Istraživački matine u svojim prostorijama u Istraživačkoj kući. Istraživački matine je manifestacija koja je okupila različite i sve generacije istraživača i približila jedinstven istraživački duh svim posetiocima koji nisu istraživači.

 • Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
  Do 14. novembra u Valjevu

  Izložba “Spektri” u Istraživačima

  Izložba “Spektri” posvećena svetlosti svoj put počinje danas u Valjevu u istraživačkoj kući Društvu istraživača „Vladimir Mandić Manda“, a zatim odlazi u druge gradove u Srbiji. Ova izložba će pružiti odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja.

 • Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
  U Kući istraživača

  “Spektri” približili nauku

  Izložba “Spektri” posvećena svetlosti otvorena je u istraživačkoj kući Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, da bi sledećeg meseca svoj put nastavila u drugim gradovima Srbij sa završnicom u Beogradu. Izložba je osnovana u organizaciji Centra za promociju nauke, a u okviru obeležavanja svetske godine svetlosti.

 • Delimično pomračenje Sunca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
  Delimično pomračenje Sunca

  I Valjevci su uživali u astronomskom fenomenu

  Danas su građani Valjeva i cele Srbije imali priliku da uživaju u jednom lepom astronomskom fenomenu – pomračenju Sunca. Pomračenje Sunca je astronomska pojava do koje dolazi kada se Mesec, kao Zemljin satelit, nađe na liniji Zemlja – Sunce.