Tema: umetnost

 • Likovna kolonija Obnica 2019 (foto: Kolubarske.rs)
  Likovna kolonija "Obnica 2019"

  Slike "ranjenih duša" u valjevskom zatvoru

  U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu održana je 16. likovna kolonija "Obnica 2019". Učestvovalo je 12 osuđenika. "Oni su ranjene duše koje su doživele neku bol. Među njima ima kreativnih i talentovanih", kaže Olivera Lola Adžić, likovna umetnica iz Beograda učesnik likovne kolonije.

 • Slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
  Radionica u Modernoj galeriji

  "Traganje za slikom“

  U okviru "Valjevskog kulturnog leta" Moderna galerija Valjevo organizovaće radionicu za osnovce pod nazivom "Traganje za slikom", koja se sastoji od toga da deca dobiju odštampane detalje sa slike koje traže po galeriji (koji je detalj sa koje slike).

 • Miloš Šobajić u Modernoj galeriji (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
  Poklon Miloša Šobajića Modernoj galeriji

  „U Parizu br. 0487220“ od danas u Valjevu

  "Ako je jedan grad mogao svom slikaru da pokloni galeriju, zbog čega ja ne bih mogao toj galeriji da poklonim svoju sliku, posebno što je taj slikar koji ima svoju galeriju moj veliki prijatelj Ljuba Popović". Ovako je odgovorio Miloš Šobajić na pitanje koji je bio motiv da svoju sliku pokloni Modernoj galeriji u Valjevu.

 • Poslednja slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
  Poklonjena Modernoj galeriji

  Poslednja slika Ljube Popovića, molitiva ili naslućivanje kraja

  Nedovršena slika Ljube Popovića započeta ovog leta u umetnikovom ateljeu u Grčkoj poklonjena je Modernoj galeriji. „Slika pred vama je poslednje delo Ljube Popovića, koga je iznenadna smrt sprečila da ga završi.

 • Ulje na platnu Anđeoski vodopadi (foto: Valter De Leon)
  Internacionalnom umetničkom studiju

  Na dar "Anđeoski vodopadi"

  Ulje na platnu „Anđeoski vodopadi“, venecuelanskog umetnika Valtera De Leona, poklonjeno je Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, saopšteno je iz te galerije. Značajna kolekcija savremenog internacionalnog likovnog stvaralaštva Studija sa ovom slikom sada broji 227 umetničkih dela.

 • Matična biblioteka Ljubomir Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
  U Biblioteci

  Književno veče Radovana Belog Markovića

  „Kuda putuju svetovi ovi“, naziv je večeri posvećeno Ljubomiru P. Nenadoviću i obeležavanju sto devedesete godišnjice njegovog rođenja. Ovo veče, u gradskoj biblioteci, oblikovaće književnik Radovan Beli Marković i njegovi gosti: glumci, pisci, muzičari, kritičari, bibliotekari...

 • Nagrađena knjiga (foto: Đorđe Đoković)
  Danas u Brankovini uručenje nagrade za najbolju putopisnu knjigu

  Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

  Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je pesnik, akademik i dramski pisac Ljubomir Simović za knjigu "Do Oba i Huangpua“. Nagrada će ove godine biti uručena u Brankovini, rodnom mestu Ljubomira Nenadovića, saopšteno je u valjevskoj Biblioteci.

 • Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
  Jedinstveno i prepoznatljivo mesto

  Trideset godina „Dvorišta”

  Biblioteka „Ljubomir Nenadović” ove godine obeležava jubilej - trideset godina "Dvorišta", jedinstvene književne manifestacije u okviru koje su gostovali najznačajniji pisci, ali i najpoznatiji književni kritičari, koji su govorili o piscima, skrećući pažnju na važnost i značaj njihovog stvaralaštva.

 • Otvaranje izložbe Ferenca Mauriča (foto: ius-trnavac.org)
  U studiju „Radovan Trnavac Mića“

  Izložba mađarskog umetnika do sredine jula

  U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ do sredine jula biće otvorena izložba slika i objekata „Od mašte do stvarnosti i dalje...“, mađarskog umetnika Ferenca Mauriča, koji se pored likovnog stvaralaštva bavi i poezijom.

 • Noć muzeja (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
  U subotu

  Noć muzeja u Valjevu na četiri lokacije

  Noć muzeja, 13. po redu, organizuje se na 113 mesta u Srbiji, 70 u Beogradu, dok će u Valjevu biti na četiri lokacije, i to u Narodnom muzeju, Modernoj galeriji, Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Mića Trnavac” i u Tehničkoj školi.