Tema: poljoprivreda i selo

 • Stanija Brkić (foto: Jovana Vukićević)
  Stanija Brkić se pčelarstvom bavi četiri decenije

  Med nije samo med, nego je uvek bakin med

  Stanija Brkić, sedamdesetdevetogodišnja baka bavi se pčelarstvom četiri decenije, Njena unuka Jovana za Kolubarske.rs priča o svojoj "jakoj baki" kojoj je pčelarenje hobi. "Otkad znam za baku znam i za pčele".

 • Goran Jukić (foto: Milica Lukić)
  Uzeo je ono što priroda nudi i napravio čudo

  Lekovito bilje porodice Jukić

  "Tokom svih ovih godina, kroz biljnu apoteku "Yucca" prošlo je mnogo ljudi koji su u našim čajevima i preparatima potražili pomoć u rešavanju svojih zdravstvenih problema", kaže Goran Jukić, travar iz Valjeva, koji se sa porodicom, sakupljanjem, sušenjem i prodajom čajeva, melema, kapi i krema od lekovitog bilja bavi preko 25 godina.

 • Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
  Dobra zarada se krije i u malim teglama

  Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

  U Koceljevi se povrće u plastenicima proizvodi na više od 500 hektara i na još stotinu hektara na otvorenom. Da sajmovi, kao i razne privredne i turističke manifestacije, mogu biti lak put do tržišta za poljoprivredne proizvode, uverila se i Slavica Mitrović iz Koceljeve.

 • Voćnjak porodice Momirović (foto: Milica Lukić)
  U čast predaka - Vojvoda

  Porodica Momirović: Nema dobre rakije bez dobrog voća

  Kada je porodica Momirović započela proizvodnju, imali su jedan kazan od 120 litara koji se i danas, kao eksponat, čuva u ovom domaćinstvu. "Danas imamo 10 hektara pod voćem, gde je pretežno zastupljena šljiva, kajsija i dunja. Godišnje proizvodimo oko 15 hiljada litara kvalitetne rakije", priča Marko Momirović.

 • Tijana Robajčević (foto: Đorđe Đoković)
  Prerađivačka mala privreda u poljoprivredi

  Domaći ajvar – specijalitet porodice Robajčević

  Porodice Robajčević ima devet hektara zemlje u selu Svileuva, opština Koceljeva, na kojoj uzgaja kajsiju, šljivu, papriku, paradajz. Blagi i ljuti ajvar, džem od šljiva sa čokoladom i rumom, slatko od dunja i oraha neki su od proizvoda ovog gazdinstva.

 • Biljana Ilić (foto: Milica Lukić)
  Zaboravljenim receptima do nagrade i medalje

  Zimnica u Koceljevi se uveliko sprema

  Ove godine će po jubilarni deseti put Opština Koceljeva biti prestonica zimnice. Naime, poslednjeg vikenda u septembru mesecu održaće se privredno-turistička manifestacija "Festival zimnice", koja će ove godine okupiti oko 250 izlagača slatkog i slanog programa.

 • Šljiva (foto: Đorđe Đoković)
  Porodica Simić iz osečanskog sela Gornje Crniljevo

  Čokoladiranje suvih šljiva - diplomski rad primenjen u praksi

  Porodica Simić, iz sela Gornje Crniljevo, uspela je da od tradicionalnog domaćinstva, koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postane veliki proizvođač sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima. Najmlađi član Darko Simić zadužen je za čokoladiranje finalnog proizvoda.

 • Jagode (foto: Đorđe Đoković)
  Plastenička proizvodnja na Ubu

  Porodica Jezdimirović: Kako do dobrog ploda jagode?

  Porodica Jezdimirović iz sela Brgule, nedaleko od Uba, već pet godina se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Nenad Jezdimoirvić kaže da su se za to odlučili prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu

 • Romanovska rasa ovaca (foto: farmatadici.rs)
  Ovčarstvo kod Tadića glavni profit

  Farma romanovskih ovaca u Jasenici

  Porodica Tadić iz Jasenice, sela nadomak Valjeva, pravi je primer kako se znanje može primeniti u praksi, i sa znanjem i radom obezbediti sigurnu i stabilnu proizvodnju. Oni su uzgajivači romanovske rase ovaca...

 • Suva šljiva (foto: Milica Lukić)
  Novi proizvodi iz "Belfarma"

  Čokoladirana suva šljiva "Podgorko"

  U selu Belotić, nadomak Osečine, osnovana je 2006. godine porodična firma "Belfarma", čija je osnovna delatnost otkup i trgovina svežim i zamrznutim voćem. Naša sagovornica, Snežana Ranković, direktorka firme priča da su pre pet godina počeli da suše šljivu, a sa gotovim proizvodima pojavili su se na tržištu pre tri godine.