Tema: poljoprivreda i selo

 • Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
  Održana Ovčarska izložba u Pričeviću

  Aleksandar Stanarević proglašen za najuspešnijeg uzgajivača ovaca

  Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice proglašen je za najuspešnijeg uzgajivača ovaca na ovogodišnjoj Ovčarskoj izložbi u Pričeviću. "Ovčarska proizvodnja nema perspektivu, sve je poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su na istorijskom minimumimu"...

 • Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
  U nedelju

  U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

  Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da se Srbija vrati selu, koje je poprilično napustila i zapustila.

 • Stanija Brkić (foto: Jovana Vukićević)
  Stanija Brkić se pčelarstvom bavi četiri decenije

  Med nije samo med, nego je uvek bakin med

  Stanija Brkić, sedamdesetdevetogodišnja baka bavi se pčelarstvom četiri decenije, Njena unuka Jovana za Kolubarske.rs priča o svojoj "jakoj baki" kojoj je pčelarenje hobi. "Otkad znam za baku znam i za pčele".

 • Goran Jukić (foto: Milica Lukić)
  Uzeo je ono što priroda nudi i napravio čudo

  Lekovito bilje porodice Jukić

  "Tokom svih ovih godina, kroz biljnu apoteku "Yucca" prošlo je mnogo ljudi koji su u našim čajevima i preparatima potražili pomoć u rešavanju svojih zdravstvenih problema", kaže Goran Jukić, travar iz Valjeva, koji se sa porodicom, sakupljanjem, sušenjem i prodajom čajeva, melema, kapi i krema od lekovitog bilja bavi preko 25 godina.

 • Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
  Dobra zarada se krije i u malim teglama

  Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

  U Koceljevi se povrće u plastenicima proizvodi na više od 500 hektara i na još stotinu hektara na otvorenom. Da sajmovi, kao i razne privredne i turističke manifestacije, mogu biti lak put do tržišta za poljoprivredne proizvode, uverila se i Slavica Mitrović iz Koceljeve.

 • Voćnjak porodice Momirović (foto: Milica Lukić)
  U čast predaka - Vojvoda

  Porodica Momirović: Nema dobre rakije bez dobrog voća

  Kada je porodica Momirović započela proizvodnju, imali su jedan kazan od 120 litara koji se i danas, kao eksponat, čuva u ovom domaćinstvu. "Danas imamo 10 hektara pod voćem, gde je pretežno zastupljena šljiva, kajsija i dunja. Godišnje proizvodimo oko 15 hiljada litara kvalitetne rakije", priča Marko Momirović.

 • Tijana Robajčević (foto: Đorđe Đoković)
  Prerađivačka mala privreda u poljoprivredi

  Domaći ajvar – specijalitet porodice Robajčević

  Porodice Robajčević ima devet hektara zemlje u selu Svileuva, opština Koceljeva, na kojoj uzgaja kajsiju, šljivu, papriku, paradajz. Blagi i ljuti ajvar, džem od šljiva sa čokoladom i rumom, slatko od dunja i oraha neki su od proizvoda ovog gazdinstva.

 • Biljana Ilić (foto: Milica Lukić)
  Zaboravljenim receptima do nagrade i medalje

  Zimnica u Koceljevi se uveliko sprema

  Ove godine će po jubilarni deseti put Opština Koceljeva biti prestonica zimnice. Naime, poslednjeg vikenda u septembru mesecu održaće se privredno-turistička manifestacija "Festival zimnice", koja će ove godine okupiti oko 250 izlagača slatkog i slanog programa.

 • Šljiva (foto: Đorđe Đoković)
  Porodica Simić iz osečanskog sela Gornje Crniljevo

  Čokoladiranje suvih šljiva - diplomski rad primenjen u praksi

  Porodica Simić, iz sela Gornje Crniljevo, uspela je da od tradicionalnog domaćinstva, koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postane veliki proizvođač sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima. Najmlađi član Darko Simić zadužen je za čokoladiranje finalnog proizvoda.

 • Jagode (foto: Đorđe Đoković)
  Plastenička proizvodnja na Ubu

  Porodica Jezdimirović: Kako do dobrog ploda jagode?

  Porodica Jezdimirović iz sela Brgule, nedaleko od Uba, već pet godina se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Nenad Jezdimoirvić kaže da su se za to odlučili prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu