Registracija Prijava preko FB

Tema: Praznik

 • Slava Valjeva - Druge Trojice (foto: Đorđe Đoković)
  Duhovski ponedeljak

  Obeležena slava Valjeva - Druge Trojice

  Jutarnjom liturgijom i duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama, od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do crkve Pokrova presvete Bogorodice, gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve, obeležena je slava grada Valjeva, Duhovski ponedeljak - Druge Trojice.

 • Uskršnja jaja (foto: Đorđe Đoković)
  Najveći hrišćanski praznik

  Danas je Vaskrs - hristos vaskrse

  Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo Vakrs, najveći hrišćanski praznik. "Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse".

 • Uranak na Pećini 1. maj 1975. (foto: Dragiša Medenica)
  Vremeplov

  Prvomajske svečanosti u Valjevu

  Danas je Prvi maj, međunarodni praznik rada. Umesto izveštaja o skromnim urancima organizovanim 1. maja 2021. sledi vremeplov o tome kako se međunarodni praznik rada proslavljao u Valjevu, i to tri dana, u drugoj polovini prošlog veka.

 • Hram Vaskrsenja Hristovog (foto: Đorđe Đoković)
  Najtužniji dan hrišćanstva

  Danas je Veliki petak

  Hrišćani koji se pridržavaju julijanskog kalendara danas obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. Pravoslavni hrišćani u nedelju, 2. maja obeležavaju Uskrs.

 • Porta valjevske crkve (foto: Kolubarske.rs)
  Vrbica

  Danas je Lazareva subota

  Danas je Lazareva subota ili Vrbica, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih. Mnoge porodice ovaj dan slave kao krsnu slavu.

 • Lazar Gojković (foto: DjordjeDjokovic)
  Vernicima koji slave po Gregorijanskom kalendaru

  Gradonačelnik Valjeva čestitao Uskrs

  "Praznik nad praznicima, simbol pobede života nad smrću, novog početka i nade su samo neka od obeležja Uskrsa", navodi gradonačelnik Lazar Gojković šestitajući Uskrs svim vernicima koji slave po Gregorijanskom kalendaru.

 • Spomenik seči knezova (foto: Đorđe Đoković)
  Praznik

  Dan Valjeva

  Valjevo danas obeležava Dan grada. datum koji simbolizuje početak razvoja našeg grada kao modernog, evropskog i razvijenog naselja. Gradonačelnik Lazar Gojković je čestitao praznik grada, koji drugu godinu dočekujemo u vanrednoj situaciji, zbog borbe sa Korona virusom.

 • Spomenik proti Mateji Nenadoviću (foto: Đorđe Đoković)
  Povodom Dana državnosti

  Cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću

  Povodom Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici Vojske Srbije u Valjevu položili su cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću. Potom je gradonačelnik obišao novu postavku u Narodnom muzeju posvećenu Drugom svetskom ratu, koja je od danas otvorena za posetioce.

 • Zastava Srbije (foto: Đorđe Đoković)
  Praznik Srbije

  Dan državnosti

  Danas je državni praznik Republike Srbije Dan državnosti koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije.

 • Ledeni krst spušten u Kolubaru (foto: Đorđe Đoković)
  Na Bogojavljenje

  U Valjevu ove godine bez plivanja za Časni krst

  Tradicionalno plivanja za Časni krst na Gradcu kod "Berkove" brane ove godine nije održano. Bogojavljenje je obeleženo liturgijom i osvećenjem vode, a ledeni krst spušten je u Kolubaru sa mermernog mosta kod Grand hotela.