10.09.2014, 11:00

Vanredni izbori u Valjevu?

č: | fb:

Srpska napredna stranka traži raspisivanje vanrednih izbora. Nema razloga za raspisivanje izbora, poručuju socijalisti - grad ima stabilnu većinu.

To su isto tvrdili i nakon majskih izbora 2012. godine, kada su sa naprednjacima ušli u koaliciju. Čak su Đorđe Milićević (SPS) i Dobrivoje Grujičić (SNS) pred kamerama potpisali sporazum o spasu Valjeva. Da spasa Valjevu neće biti, a ni dugovečnosti koalicije SPS-SNS, nagovešteno je već na početku zajedničke vladavine. Novi skupštinski saziv je konstituisan 6. jula tek posle dve sednice, natezanja, ucena, svađa i prekida. Najviše zbog zahteva naprednjaka da odbornici GG “Pobeda” budu deo vlasti, što su socijalisti odbijali. Na kraju ipak prihvatili, zarad ”spasa Valjeva”.

Nakon šest meseci, pred kraj 2012, naprednjaci napuštaju sednicu parlamenta, jer socijalisti nisu prihvatili njihov zahtev da se smeni zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić, koji je na to mesto došao na krilima “Pobede”. Idemo u opoziciju, rekli naprednjaci.

Zarad ”spasa Valjeva” naprednjaci se vraćaju u vlast, da bi sredinom avgusta 2013. godine napustili sednicu u znak protesta zbog smenjivanja predsednika Upravnog odbora Turističke organizacije. Koalicioni partneri su ih izneverili - pred sednicu obećali neće ga dirati, a na sednici ga smeniše. Socijalisti se ne drže ni jednog dogovora, žalili su se napredjaci. Beogradske centrale vladajućih partija, posle desetak dana, uteruju u red koalicione partnere i vladavina SPS – SNS se nastavlja, zarad “spasa Valjeva”.

Sve do 19. decembra 2013, kada rukovodstvo SNS u Beogradu odlučuje da valjevski naprednjaci izađu iz vlasti. Odluku centrale su poslušali, ali su fotelje i funkcije zadržali, do 28. februara, kada su socijalisti formirali novu gradsku vlast uz pomoć šest stranaka i grupa građana. Socijalisti u koaliciju rado primiše i okrnjenu “Pobedu”, protiv koje su bili i na početku zajedničke vladavine posle majskih izbora. Pored smene predsednika Skupštine grada, bez fotelja su ostali svi članovi lokalne vlade kao i direktori javnih preduzeća i ustanova iz redova Srpske napredne stranke.

Danas su naprednjaci i demokrate opozicija. Svi ostali su vlast. SPS, DSS, URS, Pokret za Valjevo, LDP, PSS, GG „Novosrbijanci“ i GG „Za Valjevo“. Neki od njih imaju dva odbornika u Skupštini grada. Vladajuća koalicija je najavila da će sednica lokalnog parlamenta biti održana 26. septembra. Rok do kada sednica mora da se održi je 3. oktobar. Ukoliko je ne bude, slede privremene mere, a potom izbori.

Srpska napredna stranka traži raspisivanje vanrednih izbora, smatrajući da Valjevo iz krize ili “iz začaranog kruga” mogu izvući samo izbori. Nema razloga za raspisivanje vanrednih izbora, poručuju socijalisti, tvrdeći da je vladajuća većina stabilna i uspešna.


Slobodan Gvozdenović
stav ZA zastupa:

Slobodan Gvozdenović

Poverenik SNS za Valjevo, narodni poslanik

ZA: Izlaz iz krize su izbori

“Izbori su svakako najbolje rešenje, iz prostog razloga što se mnogo problema nagomilalo u gradu. Vladajuća koalicija, ne da nema kapacitet, nego nema znanja niti mogućnosti da bilo koji problem reši. Valjevo, grad koji prolazi kroz pakao mora da trči. Nema više vremena za bilo kakve nove ili ponovne koalicije, nema više prepravljanja koalicija. Stav Izvršnog odbora SNS, glasi – za Valjevo je najbolje rešenje privremeni organ, pa potom raspisivanje vanrednih izbora. Zato, što je nemoguće da budete vlast u gradu, a da nemate dobru povezanost sa ministarstvima koja u republičkoj vladi drži Srpska napredna stranka. To je krucijalan razlog pored mora drugih razloga. Četiri meseca ova vlast nije u stanju da počne obnovu i izgradnju oštećenih kuća u poplavama. Čak nisu u stanju  ni da potroše šest miliona dinara  koliko je prikupljeno od donatora. Osim toga nema investitora, sve više nezaposlenih, niske zarade...

Ova vlast se pokazala kao stručna jedino za kršenje zakona i donošenje neustavnih odluka, poput smene predsednika Skupštine Mihaila Jokića i neustavnog pravilnika za finansiranje medija. Ja neću mnogo da pričam o političkim patuljcima koji su deo ove koalicije, ne treba na njih trošiti reči, nego treba gledati napred, da se ova, po Valjevo, teška situacija što pre razreši! Izbori su dan kada narod sudi vlasti i tada moramo sve izneti na sunce, pa neka narod presudi šta je ko radio”.

Đorđe Milanović
stav PROTIV zastupa:

Đorđe Milanović

Potpredsednik valjevskog SPS i direktor JKP Vidrak

PROTIV: Treba nam stabilnost, a ne izbori

“U ovom trenutku nama je na prvom mestu interes grada. Valjevu je potrebna politička stabilnost, a ne vanredni izbori. Posebno posle poplava, kada su brojne porodice bez kuća, prioritet i interes grada je da obnovimo i izgradimo te kuće, zbrinemo i pomognemo tim ljudima. Takođe, interes grada, u ovom trenutku, je da izgradimo uništenu infrastrukturu, da pomognemo oštećenim poljoprivrednicima i privrednicima. To, svakako, ne možemo uraditi ukoliko bude političke nestabilnosti i ukoliko se bude išlo na vanredne izbore. Dakle, trenutno ne postoji nijedan razlog, ni suštinski ni formalni, za uvođenje privremenih mera, a potom i raspisivanje vanrednih izbora. Vladajuća većina u Valjevu je stabilna, imamo većinu u parlamentu, sednica Skupštine biće održana krajem septembra.

Ipak, mi smo spremni da razgovaramo sa svim političkim opcijama, naravno uključujući i naprednjake, kada je u pitanju interes grada. Moram da vas podsetim, da smo mi izrazili žaljenje kada je SNS izašla iz vlasti.

 

 

 

 

 

 

Rezultat glasanja

  • Za 87%
  • Protiv 13%
Diskusija je završena 24.9.2014 u podne
Glasanje je završeno, poznat je konačni rezultat.

Blogovi