Registracija Prijava preko FB
18.06.2014, 11:03

Kafana ispred Muzeja i Centra za kulturu?

č: | fb:

Slika govori više od reči, zato su u debati koju otvaramo danas „branitelji“ stavova ZA i PROTIV fotografije. A pitanje koje postavljamo glasi – da li ste za to da se preko stolova, stolica i suncobrana stiže do umetnosti i kulture? Da li su ulazi u Muzej i Centar za kulturu pravo mesto za kafanu?

Da li zdanje, koje je sagrađeno 1870. godine u kome su bile Gimnazija i osnovna škola, a danas Muzej, treba da bude u senci suncobrana i kafanskih stolova? Ko je i zašto odlučio da baš ulazi u institucije kulture budu kafane?

Odlučili su oni koji se bave kulturom, zaključak je nakon razgovora sa direktorom Centra za kulturu Milošem Smiljanićem i direktorom Muzeja Vladimirom Krivošejevim.

Kafana ispred Centra jer nam treba para za Kulturno leto

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić odlučio je da Hol Centra za kulturu izda pod zakup jer mu treba novac za organizaciju Valjevskog kulturnog leta. U ugovoru je naznačeno da kafana, čija je oprema u vlasništvu Centra za kulturu, radi u vreme održavanja programa i to jedan čas pre početka i jedan čas po završetku programa. Prihod od prodaje pića se deli u odnosu 30 posto Centru, a 70 posto zakupcu. Koliko je to u novcu Smiljanić ne zna jer je, kako reče, kafana nedavno otvorena, a prihod niko ne može da predvidi. „To će biti poznato na osnovu fiskalnih računa na kraju nedelje“, objašnjava direktor. Da li će zarada od kafane biti dovoljna da pokrije troškove Kulturnog leta, Smiljanić takođe ne zna, jer ne zna ni koliki će biti troškovi te manifestacije koja počinje 23. juna.

U ugovoru ne piše da zakupac Hola može da postavi kafanski mobilijar na samom ulazu Centra za kulturu. To mu je dozvolio direktor Miloš Smiljanić. Direktor Centra za kulturu ne vidi ništa sporno u tome što su kafanski stolovi, stolice i suncobrani na samom ulazu, niti smatra da estetski narušavaju ambijent Centra za kulturu. „Mnogo je manja šteta da građani preskaču stolice i stolove da bi ušli u Centar, nego nemati Kulturno leto“, zaključuje Miloš Smiljanić.

Kafana ispred Muzeja jer je dobro mesto za odmor posetilaca

Direktor Muzeja Vladimir Krivošejev klub u Muzeju je izdao pre dve godine. Zakupac može da postavi stolove i stolice na tremu, naznačeno je u ugovoru. Dozvolu za postavljanje mobilijara i suncobrana i na platou ispred Muzeja zakupac je dobio od Grada, ali uz uslov koji je postavio Muzej da se zauzme samo polovina platoa, kaže Krivošejev.

Direktor Muzeja ne misli da je kafana ispred ulaza u Muzej ruglo, sve dok stolovi zauzimaju samo polovini platoa. Interes Muzeja da kafana bude na samom ulazu u ovu kulturnu instituciju nije isključivo zarada. „Posetioci Muzeja imaju mogućnost da sednu, da se odmore i osveže. Druga mogućnost i interes Muzeja jeste to što zakupac Kluba na tom prostoru (platou i tremu) organizuje kulturne programe, koncerte i slično, što doprinosi većoj poseti. Muzej, takođe ima mogućnost da, uz logističku podršku zakupca, korišćenje ozvučenja i kafanskog mobilijara, organizuje neki program na platou“, kaže Krivošejev.

Za razliku od Centra za kulturu gde je jedini motiv novac, Muzeju to nije primarno jer za plato, koji zakupac koristi, Muzej ne dobija nadoknadu, a mesečna kirija za Klub iznosi 16.100 dinara.

Bašta na platou bez dozvole

Prema izjavi v.d načelnice Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Dragane Đenić, Muzej, Centar za kulturu i kafe Bioskop, koji je u sklopu Centra, nemaju dozvolu za korišćenje javne površine ispred objekata. Korisnici ili zakupci su pre nekoliko dana podneli zahtev Odeljenju za urbanizam i komunalne poslove, ali im odobrenje još uvek nije izdato!

Ustanove kluture
stav ZA zastupa:

Ustanove kluture

Institucija koja se bori sa besparicom

ZA: Dodatna sredstva za kulturne sadržaje

 

Muzej i Dom kulture sa suncobranima

Muzej i Dom kulture sa suncobranima (Foto: Đorđe Đoković)

stav PROTIV zastupa:

Dobronamerni građani

Valjevci koji vole svoj grad

PROTIV: Kultura u senci kafanskih suncobrana

 

Narodni muzej i Dom kulture

Narodni muzej i Dom kulture (Foto: Đorđe Đoković)

Rezultat glasanja

 • Za 38%
 • Protiv 62%
Diskusija je završena 25.6.2014 u podne
Glasanje je završeno, poznat je konačni rezultat.
 1. Vlasnici zakupljenih kafica o kojima je ovde rec ce verovatno vrlo brzo imati cast da ih poseti predstavnik sajta Kolubarske.rs i da im iznese „ponudu koja se ne odbija“ – da pocnu da se reklamiraju na njegovom sajtu, i tada...

 2. Rani Mraze,
  Ne znam za drugu dvojicu, i zato govorim u svoje ime.
  Ja nemam nista protiv kafana, ali znam da se skorojevici koji bi zeleli da po svaku cenu sakriju svoje poreklo, sa tim pojmom sprdaju, i kada god nekoga ili nesto zele da unize, oni koriste taj pojam.
  U svojoj malogradjanstini misle da je on degradirajuci i da ce njegovom upotrebom da degradiraju ono sta tendenciozno hoce da osude.
  To u stvari govori o njima, odnosno o onima koji su tendenciozno osmislili ovu debatu insistiraju na pojmu KAFANA u svakom naslovu i podnaslovu.

  PS
  Rec kafa je turcizam, ali je nastao od izvorno arapske reci kahva. U svom izvornom obliku ta rec je prvobitno oznacavala jednu pokrajinu u Etiopiji.
  PPS
  Bez obzira na isto poreklo, i osnovnu vrstu napitka koji se u njima pije kafana i kafic (kafe) nisu isto.
  Kafic / kafe oznacava moderan savremen ugostiteljski objekat, sa drugacijom atmosferom, ali i sa drugim vidovima kafe u odnosu na kafanu, koja oznacava tradicionalni vid ugostiteljskog objekta, onakav kakvog se skorojevici koji bi da zaborave svoje korene, i da posto poto postanu moderni, gnusaju i tu roc koriste kada zele da unize, degradiraju.
  PPPS
  Nemoj bas da previse imas poverenja u Vikipediju. Potrazi info u Britanici, ili nekoj referentnijoj enciklopediji.
  Viki moze da bude korisna, ali joj ne treba poklanjati puno poverenje.

 3. Šta vas trojica ili troje (filip,first name, zoki) imate protiv kafane? Zašto mislite da je kafana nešto ružno i pogrdno, a caffe nije? Biće da je kafana isto što i cafee. Razlika je što kafana potiče od turske, a caffe od italijanske reči, a osnova im je zajednička – kafa.
  Wikipedia
  Кафана (хрв. kavana, бошњ.kahvana и мк. кафеана) је врста угоститељског објекта у коме се пре свега пила кафа. То је и врста бистроа која је карактеристична за подручје бивше СФРЈ. Данас се у кафани најчешће служе безалкохолна пића, алкохолна пића и кафа.
  Овакав тип угоститељског објекта развио се у Османлијском царству, па је временом пренесен на подручје Балкана. Име јој потиче од турске речи kahvehane што је преузето из арапског иперсијког qahve (кафа) и khane (кућа).
  Da li se u tom vašem kulturnom, muzejskom caffeu pije nešto drugo osim pića, alkoholnih pića i kafa? Ne. Zato to i jeste kafana!
  Čini mi se da vas trojica slabo capire ovu debatu. Pitanje je da li stolovi i suncobrani ispred muzeja, a ne da li kafana u muzeju. Pa kafana u muzeju već postoji. Postoje stolovi sa udobnim stolicama i na tremu. Dove il problema di?
  I, naravno da je važna dozvola. Citiraću Franka - za prijatelje sve, za neprijatelje zakon!

 4. Potpuno besmislena tema, a posebno kada je još i tendeciozna u mnogim segmentima. Sam naslov KAFANE je ‘’lukavo’’ smišljeno da se odmah bude protiv, jer sasvim je normalno da KAFANA nikako ne ide uz bilo koji objekat kulture. Da je, kojim slučajem, dobronamerni građanin, koji to nikako nije jer to voli da istakne, u naslovu napisao: Caffe ispred Muzeja i Centra za kulturu?, sve bi bilo sasvim drugačije i imalo bi jednu drugu konotaciju, i to upravo onu koju sada u stvarnosti, i u Muzeju i u Centru i ima.
  Ja sigurno nisam za KAFNU u Muzeju i Centru za kulturu, ali sam za Caffe jer je to u današnjem svetu normalnost. Ko postavlja pitanja ZA ili PROTIV, ili ništa ne zna o funkcionisanju javnih kulturnih objekata ili je veoma, veoma ‘’dobronameran’’.

 5. Citam nepotpisani tekst koji bi citaoce trebao da uvede u ovu debatu i ne mogu a da ne zakljucim da je on krajnje neprofesionalan i vise nego tendenciozan.
  Idemo po redu.

  Pogledajmo naslove i podnaslove: Kafana…, Kafana…, Kafana…
  Postoje razlicite vrste ugostiteljskih objekata, a ovi o kojima je rec sigurno ne spadaju u kafane. Medjutim insistiranjem sa vise ponavljanja, u naslovima, bold…, sugerise se pogresna slika o vrsti objekta (gebelsovski metod ponavljanja neistina!). Ocigledno je da je namera da se stvori pogresna predstava i tako utice na tok debate (mada je dobro bar to sto autor nije bio bas toliko nekorektan i nije iskoristio reci: kafancina, bircuz, cumez…).

  Zatim tvrdnja da se preko stolova, stolica, suncobrana… ulazi u ustanove kulture sugerise da su ulazi potpuno blokirani. Takvu sugestiju dodatno pojacava i najava “slike govore vise od reci”. I onda su date fotografije sa tendenciozno odabranim uglom snimanja . Da je kojim slucajem odabran drugo ugao , citaoci bi mogli da vide potpuno drugacije stanje. Ali nije.

  I NA KRAJU ONO NAJVAZNIJE - VRHUNAC TENDENCIOZNOSTI I NEKOREKTNOSTI . U ponudi opcije za glasnje svi koji bi glasali protiv ovakvo prikazanog stanja (protiv kafancina koje u potpunosti blokiraju ulazak u ustanove!?!) su okarakterisani kao: “dobronamerni gradjani” i “oni koji vole svoj grad”. Na taj nacin je najdirektnije sugerisano da ako se ne slazes sa na opisane nacine formiranim stavom autora, ti nisi nista drugo nego krajnje nedobronameran mrzitelj svoga grada. Aferim!

  PS
  Smatram da baste kafea i klubova ispred kulturnih ustanova ne predstavljaju nista lose. One su odraz savremenih svetskih trendova uslovljenih izmedju ostaloga i potrebama i navikama danasnje publike, s tim da one ne smeju da blokiraju ulazak u institucije, odnosno da mora da postoji zona za slobodnu, nesmetanu komunikaciju (zato bi bilo lepo da se vide realno, a ne tendenciozno odabrane fotografije, koje “govore vise od reci”) .
  Sto se suncobrana tice, oni su potrebni onima koji sednu da predahnu, odmore, osveze se… Sad, da li moraju da budu bas veliki i sareno brendirani, to je vec druga prica. Ona se ne odnosi samo na ovde pomenute baste, vec na ceo grad (ne zaboravimo Tesnjar), pa i na celu Srbiju.

 6. Imam jedno pitanje: da li bi ova polemika bila aktuelna da u ovim slucajevima ne postoje "zakupci"? Gluposti o suncobranima i kafanskim stolovima ne mogu da sazvacem jer zaboga, to je za inteligenciju pileta! Zasto mi se cini da je ovo ipak jos jedna prica o cuvenoj komsijskoj kravi? Ovi "dobronamerni" naprasno se zabrinuse da horde posetilaca pozorisnih predstava i muzejskih postavki ne polome noge gurajuci se preko stolova i suncobrana, pa u nedostatku pametnih ideja da nesto korisno urade udarise licemerno po "kafanama". Batalimo Kulturno leto ili sjajne svirke na inkriminisanom platou muzeja, hajde da dobronamerno to unistimo pa da ponovo ponosno uzivamo u lepoti sirokih vidika "praznog polja" bez "kafanskog mobilijara". Palanacki duh tesko se menja. Inace, priznajem da sam pomalo zacudjen kako su vlasti ( ko god to bio ) ovoga grada dozvolile da se ispred ovih institucija nadju kafici, pomislih da se ipak nesto pozitivno menja i kako "Evropa" ipak utice na kolektivnu vladajucu svest, kad ne lezi vraze... Iskociste vi "dobronamerni" ( j... vas kum } da nas sve vratite u kameno doba. Cak su i slike koje ste postavili kao primer za poredjenje - protiv vas. Aman ljudi, dosta je mraka!

 7. Ko nam garantuje da je glasanje legalno...pratim neko vreme brojke i suludo se smenjuju...ovo nije prvi put da "kolubarske.rs" pokusavaju da uniste neciju zelju da se postigne nesto dobro u ovom gradu! Lako se moze doci do podatka da je posecenost muzeja u predhodne 2 godine visestruko porasla. Pogledajte na google koliko lose se rangiraju "kolubarske.rs" bas zbog ovakvih ispada...takodje pogledajte da svaki muzej u evropi ima mesto u okviru muzeja u kome se posetioci mogu odmoriti i okrepiti...

 8. Trebaju i muzeji i druge institucije kulture da imaju neki kafić i mesto za domor, to nije sporno, tako je svugde. ali baš kafanski suncobrani i provlačenje između njih da bi se pronašao ulaz to je nekako neprimereno. mora to malo diskretnije. nisam ovo shvatio kao 'svi dobronamerni su protiv kafana ispred doma kulture i muzeja' nego pre kao 'neki dobronomarni misle da ovo nije najbolje rešenje' - ja sam jedan od njih

 9. Toni R
  U cemu je sustina glasanja?Hocemo li mi da proteramo baste ispred dva mesta kulture, ukoliko administatori prikupe vecinski skor dobronamernih gradana?Ili mi to imamo Stav Srbije u Valjevu?
  Ono sto ja vidam u tim strasnim bastama su mladi parov sa decom kraj Kolubare, ispod lepih suncobrana i uzivam dok ih gledam.Svaka cast za onog ko je imao tako dobru ideju i zapoceo nesto sto menja izgled jedne ustanove kulture.
  A ispred muzeja sede neke mladi ljudi i sviraju gitare, sto deluje prilicno svetski, priznacete, nikako provincijalski i svaka cast direktorima na organizaciji poslovanja po ovom modelu.
  Dozvole, takse...to je sve deo poslovanja onih koji su krenuli da se bave ugostiteljstvom bez folka i jagnjetine.Ne brinite vi, vec su oni sigurno dosta muka videli sa dozvolama najrazlicitih vrsta.Ali vi ne brinite o tome, naravno.Pogledajte malo sajtove muzeja po metropolama, svugde restorani, klubovi, to je sastavni deo rada,Mi koji smo iamli prilike da malo vise putujemo videli smo i suncobrane ispred muzeja i ni malo se nismo zacudili.I samo jos nesto, sta nakon glasanja?

 10. Moram da priznam da sam iznenadjen temom. Razocaravajuce je to sto ni posle svih desavanja u poslednjih nekoliko decenija mi Srbi ne mozemo da pratimo savremene zivotne tokove, sve u ime DOBRONAMERNOG zastitnickog stava. Secamo se cak i predsednika drzave koji je u isto to ime zaratio sa celim svetom stiteci nas od uticaja trulih kapitalistickih modernih ideja i tokova. Muka mi je od toga. Imam 39 godina i ne zelim da me iko vise brani, pola zivota prodje u dobronamernim branama, zabranama i dogmama a da me niko i ne pita sta ustvari ja zelim. Ovde se ne radi o zakupcima, dozvolama, papirima, fiskalnim racunima, suncobranima vec o tome da ceo pristojan svet u posetu pozorisnoj dvorani ili muzeju ubraja i to da ce se okrepiti, odmoriti, sabrati utiske tu negde u kaficu ili klub restoranu. To se prosto podrazumeva, ali izgleda da taj svet ne poznaje nase seljacko medjaske zavrzlame pa ce cak i ispod suncobrana bas na ulazu ili platou sesti, sram ga bilo! Imao sam srece da se poprilicno naputujem i nagledam tog trulog sveta i priznajem da ni pomislio nisam da mi neki suncobran ili kafanski sto moze zasmetati dok se probijam do npr koncertne dvorane ili muzejske postavke. Evo, sada se stidim zbog toga ali sta da se radi - kada je trebalo, nisam! Nego, nemojte nas vise cak ni dobronamerno braniti, kao Boga vas molim!

 11. Ne vidim kako ste vi to dobronamerni gradjani kad zelite drugom (u ovom slucaju vlasnicima i kulturnim objektima) lose!

 12. Ja stvarno ne vidim problem kafica u Muzeju. Mnogi svetski muzeji imaju kafice u svom sastavu. Kafic u Muzeju je jednan, ako ne i jedini kulturni ugostiteljski objekat u gradu.

 13. Ovde nije pitanje da li ili ne komercijalizacija muzeja. Da li jesti ili ne cevape u muzeju. Muzej je komercijalizovan pre dve godine. Predivan je klub u muzeju, ali nisu predivni kafanski stolovi i suncobrani na ulazu u muzej. Zedni ljudi mogu limunadu da popiju u klubu i na tremu muzeja gde je zakupac postavio stolove i stolice, tako da je i taj deo muzeja komercijalizovan. Ali zakupac je komercijalizovao, i to bez dozvole, i plato ispred muzeja. Cudi me samo da je direktor rekao: “Dozvolu za postavljanje mobilijara i suncobrana i na platou ispred Muzeja zakupac je dobio od Grada”!? Dakle. Mi ovde imamo vise problema. Ne samo da je ruzna kafana ispred muzeja, nego je ruzno sto je zakupac izneo stolove i stolice na plato bez dozvole, sto komunalna inspekcija ne reaguje i ruzno je sto direktor ne govori istinu.

 14. Ko su, molim vas, dobronamerni gradjani? Ja, koji se ne slazem sa njima, nisam dobronameran?

 15. Šta da vam kažem? Da li iko zna šta gleda, ukoliko mu ne napišete šta je na slici? Možete da manipulišete tekstom i slikom ispod koje je moglo da piše i npr. Albertina( galerija u Beču) ili Klinički centar. Zna se za šta služe muzeji i ustanove kulture. Trebalo je pre svega da anketirate građane, da li znaju gde se nalazi muzej i koja zgrada u Valjevu je ustanova kulture? Koliko njih i koliko često posećuju muzej, koja je zadnja postavka koju su u muzeju videli, ima li muzej stalnu postavku... Muzej prvo treba kroz vaše aktivnosti afirmisati, ukoliko mislite da oni koji ih vode to ne znaju, pa onda kritikovati njegov izgled. Oba direktora dala su izjavu koju mislim da možemo da razumemo, te da su snalažljivi u ova nesrećna vremena.Inače, spadam u srećnike koji su imali prilike da posete mnoge velike svetske muzeje i zaista, bila sam iznenađena kada mi je u Parizu u Muzeju invalida zamirisala piroška. Muzej je ogroman, a i restoran u njemu. Predivan je kafić u Prirodnjačkom muzeju u Beču, a da ne govorim o tome da je sama zgrada muzeja , muzej za sebe. U Brižu sam se probijala kroz pivnice kako bih se dokopala Salvadora Dalija, dvorac Šembrun, vrvi od kafana u kojima možete pojesti i ćevape... Zaista ne želim da budem nadobudna, niti da ikoga kudim ili hvalim. Nisam advokat zakupaca pomenutih prostora,ali mnogo je ljudi saznalo nešto više zato što su bili žedni i seli da popiju limunadu u bašti ustanove kulture ili muzeja. Znate, jedan moj prijatelj , Arapin je naručio pivo u vreme Ramazana i pri tom rekao:"volim Muslimane, poštujem svaku veru, ali zahtevi savremenog života mi ne dozvoljavaju da živim kao Muhamed pre 2000 godina. Od sveg srca pozivam Valjevce u muzej da vide svadbene običaje, a ako imaju vremena i ako su žedni, slobodno neka sednu u baštu da popiju kafu ili limunadu. Nije sramota ići u muzej i nije sramota sedeti pod suncobranom ispred muzeja.

 16. Komercijalizacija muzeja je sasvim normalna stvar u svetu, zasto ne bi bila i kod nas?

 17. nigde

Comments are locked / disabled for this article.

Blogovi

 • Pozdrav iz JNA

  Mora da ste viđali, kod dalje, bliže, familije, ili bar na filmu, fotografije mladića sa titovkama i petokrakom, koje su bile u srcu, ili grbu [...] dalje | blog

  Trupni portret Pre 13 sati 33 minuta u Trupni portret

 • Pandora i natalitet

  Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali [...] dalje | blog

  Shit happens Pre 5 dana 13 sati u Shit happens

 • Nečije pravo, nužno ograničava pravo drugih...

  Neverovatno je šta se sve može čuti ili pročitati, na račun pandemije. A opet, ne čujemo ili ne pročitamo, sve! "Sitnicu", da za zarazne bolesti [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 7 dana 15 sati u Bez kraja

 • Sirotinjo, i Bogu si teška...

  Među one koji nisu iskoristili priliku da ćute i budu pametni, ušao je i ministar Nedimović. Ali je i onima koji ne prihvataju sve što dolazi iz [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 12 dana 15 sati u Bez kraja