Dobitnici Vukove nagrade
Dobitnici Vukove nagrade
23.02.2024, 07:52

Izuzetna Vukova nagrada dodeljena valjevskoj biblioteci

č: | fb:

Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu, objavljeno je na sajtu "Lepa reč Valjeva". Vukovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

 

Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Violeta Milošević

Violeta Milošević

 

U obrazloženju žirija se navodi da je Matična biblioteka u Valjevu nagrađena Izuzetnom Vukovom nagradom kao jedna od ustanova sa najdužim trajanjem u Srbiji, osnovanoj pre 155 godina i da je po svom programu postala uzor drugim bibliotekama u Srbiji.

 

"Stavljajući knjigu i čitanje u prvi plan, ona je svakom korisniku omogućila da biblioteku doživljava kao svoj dom i mesto gde može potražiti odgovor za svaku svoju upitanost. Postala je tako oslonac za svakog Valjevca. Knjižni fond biblioteke se redovno obnavlja, a broj čitalaca se stalno uvećava", navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

 

Na tradicionalnoj svečanosti povodom uručenja 60. Vukove nagrade državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da ta nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti.

 

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga nagrada koja nosi njegovo ime ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i društvo u celini.

 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Živorad Ajdačić, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, dr Predrag Marković, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović i slikar Radovan Trnavac Mića. Žirijem je predsedavao dr Darko Tanasković.

 

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 5 sati 10 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 7 sati 19 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 7 sati 19 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.