Preuređeno krilo Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
Preuređeno krilo Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
11.12.2020, 07:53

Preuređeno krilo Doma zdravlja u Ubu

č: | fb:

Obimni radovi na rekonstrukciji i dogradnji Doma zdravlja, koji su započeti krajem jula prošle godine, značajno kasne, delom zbog situacije koju je nametnula epidemija virusa korona, ali i zbog toga što ova zdravstvena ustanova sve vreme normalno funkcioniše, uz stalno preseljenje službi, osoblja i opreme. Rok za izvođenje bio je devet meseci i u odnosu na planirano, do sada je završeno dve trećine posla.

 

Godinu dana od otvaranja gradilišta, kompletno je adaptiran deo postojećeg prizemlja i nadograđen sprat, i to preueđeno krilo zgrade u julu je predato na korišćenje.  U njemu su smešteni Dečje odeljenje, laboratorija, fizikalna medicina i rehabilitacija, oftalmologija, psihijatrija, ORL i pulmologija. Sve te službe opremljene su novim nameštajem i medicinskim aparatima. Posebna pažnja posvećena je Dečjem odeljenju, gde su zidovi čekaonice oslikani motivima iz prirode i vedrim bojama, a prostor dodatno oplemenjen dopadljivim komadima nameštaja i dekorativnim detaljima. Roditelji su posvedočili da je ambijent lepo osmišljen i interesantan, te da se mnogo bolje i prijatnije osećaju dok sa decom čekaju pregled.

 

"Nakon preuređenja Dečjeg odeljenja, prvi put sam dovela ćerku Jelenu kod doktora i moram da kažem da je sve prelepo, čisto i uredno. Veoma sam se obradovala kad sam to videla", rekla je Marija Branković iz Brezovice. Prema njenim rečima, ćerki je zanimljivo, jer vreme dok čekaju da ih prozovu provodi u igri i gledanju crtanih filmova.

Dečje odeljenje

Dečje odeljenje (Foto: Dragana Ndeljković)

 

Na Dečjem smo zatekli i Biljanu Marković sa ćerkom Vanjom, i obe su  potvrdile da im je sada mnogo lakše kada dolaze kod lekara.

 

"Više nije monotno niti dosadno, kao ranije, kada je sve bilo u jednoj boji i bez ikakvih sadržaja. Deci je bilo naporno i teško, a sada su mirniji, opušteniji i vedriji. Ne plaše se više ni doktora, što je najbitnije. Zbog toga, ni kod roditelja nema napetosti i nervoze kao pre. Mislim da je Dečje odeljenje odavno trebalo ovako urediti", kaže Biljana, dok Vanja dodaje da joj se sve "veoma sviđa". I ona vreme do ulaska u ordinaciju prekraćuje gledanjem televizije, igranjem sa drugom decom, ali i bojenjem slikovnica.

 

Između dva jula, izgrađena je i delimično opemljena i zgrada za hemodijalizu na mestu nekadašnje garaže, kao i nova kotlarnica na pelet sa spremištem za ogrev. Trenutno se izvode radovi na proširenju Hitne pomoći i doziđivanju prostorija za mamografiju i ultra zvuk pored zgrade rendgen službe.

 

U nastavku realizacije projekta, koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, predviđeno je još renoviranje opšte prakse, stomatologije i ginekologije, ugradnja lifta, opremanje novih objekata i sređivanje fasade.

Čekaonica Doma zdravlja

Čekaonica Doma zdravlja (Foto: Dragana Ndeljković)

 

Okončanjem svih radova, Dom zdravalja će na raspolaganju imati 2.000 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora i oko 2.500 kvadrata potpuno adaptiranog.

 

"Obnovom će se značajno unaprediti efikasnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, stvoriti savremeni uslovi za rad medicinskog osoblja i proširiti delatnost, formiranjem službe za hemodijalizu, ali i drugih specijalističkih, koje nedostaju Domu zdravlja. To će predstavljati početak jedne nove etape u radu ove ustanove", ukazuje dr Biljana Nikolić, direktorka ubskog Doma zdravlja.

 

Projekat rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja je najveća investicija u tu ustanovu u poslednjih nekoliko decenija, vredna 180 miliona dinara.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Obnova javne infrastrukture", koji je realizovao BIRN. U tekstu je navedeno šta je sve urađeno za godinu dana, tačnije do jula 2020. godine.

 

https://birn.rs/projekat/kako-se-planiraju-i-izvode-javna-ulaganja/

https://birn.rs/lokacija/preuredeno-krilo-doma-zdravlja/

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 8 sati 59 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 24 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...