Požar na deponiji u Belotiću (foto: www.osečina.rs)
Požar na deponiji u Belotiću (foto: www.osečina.rs)
02.07.2022, 11:28

Zbog požara na deponiji vanredna situacija u Osečini

č: | fb:

Na teritoriji Osečine proglašena je vanredna situacija zbog požara koji je izbio na nesanitarnoj deponiji koja se nalazi u Belotiću.

 

Kako se navodi na sajtu Osečine, procena je da je cela teritorija opštine ugrožena zbog požara na deponiji, kao i širenja produkata sagorevanja i zagađujućih čestica u vazduhu u više naseljenih mesta na teritoriji opštine.

 

"U toku popodneva i večeri vatrogasci – spasioci PVSO Osečina i rukovodstvo i zaposleni JKP Osečina, preduzeli su mere i aktivnosti na lokalizaciji i gašenju požara. S obzirom na oteržan rad u noćnim uslovima, u toku noći četvrtak na petak nije bilo moguće preduzimati mere gašenja požara, te se požar u jutarnjim satima dana 01.07.2022. godine razbuktao, i došlo je do širenja produkata sagorevanja i zagađujućih čestica u vazduhu u više naseljenih mesta na teritoriji opštine. Angažovano je ljudstvo i mehanizacija na lokalizaciji požara i sprečavanju njegovog širenja van lokacije deponije", navodi se, između ostalog, u Odluci o proglašenju vanredne situacije.

Požar na deponiji u Belotiću

Požar na deponiji u Belotiću (Foto: www.osečina.rs)

 

Zbog požara na nesanitarnoj deponiji u Belotiću, saopštenjem za javnost oglasila se Grupa građana "Pokreni se", članica koalicije MORAMO. Navodi da "ne želi da kritikuje opštinsko rukovodstvo već da ukaže na neophodne mere koje lokalna vlast mora sprovesti kako se ovakva katastrofa, sa verovatno velikim posledicama po zdravlje ljudi, ne bi ponovila".

 

Uz podsećanje da je predsednik opštine, pre izbora na sadašnju funkciju, bio direktor JKP Osečina, "Pokreni se" pita šta je on uradio na prevenciji ovakvih situacija za prethodnih pet godina?

 

Grupa građana predlaže, kao prvo, da se JKP Osečina hitno vrati svim aktivnostima koje su u opisu njenog poslovanja (održavanje deponije, pranje ulica, uređenje rečnih korita, košenje...), a ne da se bavi samo onim poslovima koji su popularni za ubiranje glasova (čuveno šoderisanje koje ste usavršili).

 

Kao drugo, "u poslednje vreme ste zaposlili 15-ak ljudi (čestitamo), ali organizacija rada se nije poboljšala. Usput da naglasimo da ste i pored novih radnika i mašina prethodnu godinu završili sa minusom od skoro dvadeset miliona dinara. Dezorganizacija je svoj vrhunac doživela prethodne sedmice kada ste puna tri dana držali smeće ljudima ispred kuća jer nije imao ko da ga pokupi! Apsolutno razumemo da je počela sezona godišnjih odmora, ali minimum aktivnosti se mora sprovesti".

 

Kao treće, "odmah raskinite sve ugovore i sporazume vezane za izgradnju deponije u Osečini. Očigledno je da ne možete da se izborite ni sa našim smećem, a kamoli sa tuđim kada bi količine istog bile i 10 puta veće. Zamišljate li razmere takve katastrofe"?

 

Kao četvrto i poslednje, "Pokreni se" smatra "da je najbolje je da podnesete ostavke jer prema našem skromnom mišljenju ništa od ovoga niti umete niti želite da rešite!".

 

Grupa građana "Pokreni se" u saopštenju za javnost moli opštinsko rukovodstvo za minimum poštovanja svojih sugrađana i poruuje: "Nemojte se slikati kada se požar ugasi i proglašavati pobedu jer ova utakmica nije ni trebalo da se odigra, a kamoli da traje nekoliko dana!".

 

Aktuelno

Kosidba na Rajcu 2023. (foto: TO Ljig)
"Oj, kosači, gde ćemo na mobu, il’ na Rajac il’ na Dobru vodu…" Pre 1 sati 14 minuta

Kosidba na Rajcu 55. put

Kosidba na Rajcu počinje u nedelju u 12.00 časova. Na programu je revijalno košenje trave, za merak i dušu, uz pesmu, koje će predvoditi đidija Slobodan Živanović iz Velike Krsne kod Mladenovca....

ProGlas (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 35 minuta

ProGlas u Valjevu: Potrebno jedinstvo građanskih pokreta

Predstavnici inicijative Proglas sastali su se u Valjevu sa predstavnicima građanskih pokreta i udruženja iz potrebe da se uspostavi mreža građanskih pokreta kako bi lokalne inicijative bile...

Taorska vrela (foto: Sveta Kovačević)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 9 sati

Da li su "Taorska vrela" zaštićena?

Najlepši izvori u valjevskom kraju zasigurno su Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za promociju nekadašnje velike države SFRJ, a i...  · 4 komentara

Mihailo Petronijević  (foto: Slobodan Ćirić)
Rečica Banja prestala da teče 11.07.2024

Pomor pastrmke u ribnjaku u Mrčiću

U ribnjaku pastrmke braće Mihaila i Zorana Petronijevića u Mrčiću uginulo je 700 kilograma pastrmke zbog nedostatka protočne vode bogate kiseonikom, jer je Banja, rečica na kojoj se ribnjak nalazi,...  · 3 komentara