Uručenje sablje (foto: www.mionica.rs)
Uručenje sablje (foto: www.mionica.rs)
19.07.2022, 07:04

Predsedniku Vučiću Mionica dodelila unikatnu repliku Mišićeve sablje

č: | fb:

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeljena je specijalna nagrada Mišićevih dana - replika sablje vojvode Živojina Mišića. Ovu unikatnu repliku, na otvaranju 26. Mišićevih dana, u Vučićevo ime primio je Dejan Savić, savetnik za kulturu u kabinetu predsednika Srbije. Nagradu je uručio predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je istakao da je Mišić sinonim borbe za narod.

 

- Mišić je simbol požrtvovanja, hrabrosti, poštenja, posvećenosti i strategijske genijalnosti. Nijedna reč, nijedna stilska figura, nikakva retorička bravura nisu dovoljni da na pravi način odaju počast čoveku koji je ponikao u našem Struganiku i zlatnim slovima se​ upisao u anale svetske istorije. Posebna mi je čast što ove godine uručujemo poseban poklon predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću za njegove ekonomske pobede za Srbiju i njene građane, i očuvanje mira i stabilnosti - rekao je Janković i dodao da Mionica po uzoru na svog slavnog vojvodu mora nastaviti da radi u korist građana.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

- Naša je obaveza da sledimo njegovu filozofiju i borbu. Upravo to i činimo. Ne odustajemo od cilja da Mionicu napravimo boljim mestom za život i u tome uspevamo zahvaljujući podršci predsednika Vučića i Vlade Srbije – rekao je u obraćanju Janković.

 

-Zahvaljujem se na prelepoj dobrodošlici i uručenom poklonu u ime predsednika Aleksadnra Vučića. Prenosim vam pozdrave od našeg predsednika koji podjednako misli i na Mionicu, i na Vranje i na Suboticu. Na svako mesto u našoj Srbiji. Naša država korača krupnim koracima napred i svi to osećamo – rekao je Dejan Savić, savetnik predsednika Repbulike Srbije.

Uručenje zlatne plakete

Uručenje zlatne plakete (Foto: www.mionica.rs)

 

Janković je zatim uručio i najveća opštinska priznanja "Zlatnu plaketu Vojvoda Živojin Mišić"​ generalu – majoru Slađanu Stamenkoviću i potpukovniku Aleksandru Dumiću za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine.

 

U okviru umetničko-zabavnog programa na otvaranju 26. Mišićevih dana nastupila je Danica Crnogorčević.

Muički program

Muički program (Foto: www.mionica.rs)

 

Mišićevi dani traju od od 18. do 24. jula. Planirane su dve književne večeri na kojima će Milan Bogojević i Mihailo Poček predstaviti svoje knjige, a za dečiji film "Vuk Bobice", koji je sniman u Mionici zakazana je premijera za 23. jul.

 

Takođe, posetioci će moći da uživaju u monodrami "Lina tvrđa od kamena" i kabareu "Najveće ljubavi srpskih velikana". Šestog dana manifestacije, nastupiće pevačka zvezda Dragana Mirković, a takođe u muzičkom delu koncert će održati OK BEND i Dule Lušin sa "No comment" bendom, u četvrtak i sredu sa početkom u 21 čas.

Aktuelno

Letnja bašta Doma vojske (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 55 minuta

Pomereni programi Tešnjarskih večeri zbog moguće kiše

Programi petog dana Tešnjarskih večeri, zbog najavljene kiše, biće održani u zatvorenom prostoru, a pojedini će biti odloženi, saopštio je Organizacioni odbor festivala. Programe koji su predviđeni...

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 12 sati 6 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 9 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara