Konferencija za novinare u Lajkovcu (foto: Branko Petrović)
Konferencija za novinare u Lajkovcu (foto: Branko Petrović)
18.10.2022, 09:15

Nemačka kompanija IGB Automotiv zaposliće 200 ljudi

č: | fb:

Nemačka kompanija "IGB Automotiv", proizvođač grejača za automobile, početkom novembra će započeti inicijalnu proizvodnju u Lajkovcu, a zatim zaposliti 200 ljudi.

 

Kompanija je pronašla odgovarajuću halu u vlasništvu lajkovačkog preduzeća "Sani komerc", već je počeo izbor budućih radnika, od čega će 90 odsto biti žene, nakon čega će uslediti obuka.

 

Vest je saopštena na zajedničkoj konferenciji za novinare u zgradi Opštine Lajkovac, a predsednik opštine Andrija Živković se nada da je ovo početak novog razvoja, jer je Lajkovac u prošlosti bio više oslonjen na državni sektor.

 

- Prednosti Lajkovca: geografski i saobraćajni položaj, pre svega prolazak autoputa Miloš Veliki, kao i blizina Beograda sigurno su doprineli dolasku kompanije. Bitno je što će najveći deo zaposlenih činiti žene jer veliki broj muškaraca već radi u sistemu EPS-a. Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Lajkovcu oko 550 ljudi traži posao, od toga puno žena, što znači da ćemo skoro prepoloviti broj nezaposlenih. Zbog povećanja prihoda od poreza na zarade ovo će se povoljno odraziti na budžet opštine, tako da ćemo moći uraditi više puteva, izgraditi neku novu školu i vrtić. To direktno utiče na sve sfere života u našoj opštini i zato je ovo najznačajniji trenutak za opštinu Lajkovac u poslednjih nekoliko decenija -  rekao je Živković.

Dalibor Berić i Andrija Živković

Dalibor Berić i Andrija Živković (Foto: Branko Petrović)

 

Generalni direktor "IGB Automotiv" u Srbiji Dalibor Berić naglasio je da negde oko 33 odsto evropskog tržišta drži ogranak kompanije u Srbiji.

 

- Sa 1.600 radnika u Inđiji, 600 u Lazarevcu i sa zaposlenima u opštini Lajkovac svakako predstavljamo značajan oslonac za Srbiju, ali i za našu kompaniju. Počeli smo sa selekcijom zaposlenih jer imamo kratak rok i krenuli smo sa obukama: postoje kvalifikacije za određena radna mesta i potrebno je oko tri meseca obuke za one koji nisu kvalifikovani za rad u automobilskoj industriji. Proizvodna jedinica Lazarevac i proizvodna jedinica Lajkovac zajedno će dati jedan finalni proizvod - grejače za automobilska sedišta, otprilike oko 200.000 nedeljno - naveo je Berić.

 

"IGB Automotiv" proizvodi grejače za automobile i deo je nemačke kompanije I.G.Bauerhin GmbH. Pogon u Lajkovcu treći je u Srbiji, posle Inđije i Lazarevca.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 13 sati 53 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 17 sati 49 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara