OK Spartak
OK Spartak
18.11.2023, 08:26

Sedamdeset godina Odbojkaškog kluba "Spartak"

č: | fb:

Student građevine Dragiša Radojević, rođen 1929, doneo je prvu odbojkašku loptu u Ljig 1951. godine. Među učenicima šestorazredne Državne realne gimnazije koja je postojala deset godina posle Drugog svetskog rata, bilo je zaljubljenika u novi sport i prvi ljiški odbojkaši bili su iz te škole.

 

Posebno treba istaći tri brata Nešić iz Slavkovice, Vojislava, Momčila i Jovana, Aleksandra Milovanovića, Milosava Ivkovića, Slavka Pantića, Boru Aćimovića, Pavla i Petra Pavlovića. Klub je registrovan pod nazivom DTV "Partizan" i pod tim imenom se takmičio desetak godina. Prva zvanična utakmica odigrana je 4. septembra 1953. godine u Titovom Užicu.

 

U Prištini 1962.

U Prištini 1962. (Foto: Iz arhive OK Spartak)

Odbojkaši su igrali "kod Doma", kako se onda govorilo, a zapravo kod zgrade ljiške opštine. Igrali su bosi, što se može videti na starim fotografijama, o čemu svedoči i Milosav Lola Ivković, koji je bio učesnik pravljenja terena i dugogodišnji igrač. Nisu imali pomoć od opštine sve do 1962. godine. Sami su sebi plaćali putovanja i nosili hranu. Pamti Lola mnoge utakmice, posebno u Subotici protiv istoimenog kluba, koja je igrana u pet setova i trajala pet sati, a Ljižani imali samo šestoricu igrača. Izgubili su protiv tada najvećeg rivala.

Odbojkaši na železničkoj stanici  u Ljigu

Odbojkaši na železničkoj stanici u Ljigu (Foto: Iz arhive OK Spartak)

 

Dok je kroz Ljig prolazio voz "Ćira", na utakmice se putovalo vozom. Ukidanjem "Ćire" u novembru 1969, otežano je putovanje igračima i navijačima. Ipak, igralo se sa puno ambicija u Beogradu, Šapcu, Loznici, Požarevcu..., stizalo do Prištine, nije daleko bio ni Maribor u Sloveniji.

 

Ovaj sport je postao atraktivan među učenicima Gimnazije "Luka Spasojević", osnovane 1963. godine. Početkom sedamdesetih godina, za profesora fizičkog vaspitanja došao je Dragoslav Arunović, on je trasirao put uspesima ljiške školske odbojke, odakle su najbolji stizali u "Spartak". Aca Milovanović je okupio igrače i počela je da se piše nova, uspešnija istorija kluba, sa odličnim odbojkašima, među kojima je bio i Čeda Nedeljković, koji je krajem sedamdesetih bio i u reprezentaciji Jugoslavije. Ljiški "Spartak" je tada bio u Drugoj saveznoj ligi, i to je jedinstven slučaj da je odbojkaš iz ekipe koja nije bila u najvišem rangu igrao za reprezentaciju. Čeda Nedeljković proglašen je za najboljeg sportistu u Valjevskom kraju 1979. godine. Bilo je i kasnije sjajnih odbojkaša, tako je Slobodan Ivović igrao u juniorskoj reprezentaciji Srbije, a Ivan Radivojević u juniorskoj, potom i seniorskoj reprezentaciji nekadašnje velike države.

 

Kako Ljig nije imao sportsku salu, "Spartak" je bio domaćin u Lazarevcu, kasnije i u Gornjem Milanovcu. Stariji Ljižani pamte pobedu "Spartaka" nad "Crvenom zvezdom" u Lazarevcu 18. marta 1978, kada su svi u sali bili uz Ljižane, a po svedočenju jednog od braće Kuburović, Vojislava, samo je njihov otac Perica navijao za crveno-beli klub. Tada se prvi put nadaleko čulo za novo odbojkaško čudo "Spartak" iz Ljiga.

Školska ekipa1998.

Školska ekipa1998. (Foto: Iz arhive OK Spartak)

 

Otvaranjem sportske sale pri OŠ "Sava Kerković" 1992. godine, igrači "Spartaka" dobijaju priliku da igraju pred domaćom publikom i pred velikim brojem gledalaca. Tri godine kasnije formiran je ženski klub, sastavljen od devojčica i devojaka iz ljiških škola, osnovne i srednje. Školske ekipe bile su veoma uspešne. Godine 1998. osnovci su bili vicešampioni svih osnovnih škola, uspehe su beležili i kasnije, a učenici SŠ "Hiljadu trista kaplara" na prvenstvima srednjoškolaca pobeđivali sve redom. Nisu zaostajale ni devojke.

Ženska ekipa 2008. godine

Ženska ekipa 2008. godine (Foto: Iz arhive OK Spartak)

 

I tako, ređale su se godine, nanizale decenije, "Spartak" stigao do Prve lige, a 12. aprila 2009. godine i do najvišeg ranga, Superlige Srbije, kada je Milivoje Radisavljević, bio igrač i trener. U toj ekipi se kalilo koju godinu kasnije poznato ime i u svetskim razmerama, Marko Ivović, koji je 2016. godine proglašen za najboljeg igrača Svetske lige, a Ljig za grad odbojke.

 

Pored Marka, imao je Ljig još reprezentativaca. U kadetskoj reprezentaciji Srbije bili su upravo u vreme ulaska u najviši rang, Milivoje Radisavljević i Milan Perić, prvi kao trener, drugi kao igrač, okitili se i medaljama. Zoran Kalanj, najpre igrač "Spartaka" je u stručnom štabu ženske kadetske reprezentcaije Srbije, a na XIX Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir) u junu prošle godine, Nenad Kovačević bio je prvi asistent selektora odbojkaške reprezentacije Igora Žarića. Jovana Jovičić, sada Knežević, kao odbojkašica stasala je u Ljigu. Anja Kujundžić, dete "Spartaka", karijeru je nastavila u crveno-belom dresu pre četiri godinei veoma brzo postala reprezentativka u mlađim selekcijama. Od pre tri meseca je u Americi, gde studira i blista na utakmicama.

 

Jubilej kluba se dugo pripremao, više od godinu dana. U subotu, po kišnom danu i večeri, na neobičan način evocirane su uspomene na početke i trajanje ljiške odbojke. Bili su prisutni bivši igrači, treneri, dečaci i devojčice iz škole odbojke, navijači i gosti.

 

Program u sali OŠ "Sava Kerković" osmislio je Darko Radivojević, koji je režirao odlične predstave sredinom devedesetih, iako se školovao za mašinskog inženjera. "Spartaku" je poklonio himnu, a sa ekipom koja mu je pomagala, nezaboravno i neponovljivo veče. Jedinstveno i po tome što nije snimano, svako će da svoj način pamtiti ovaj jubilej ljiške odbojke.

Braća Kuburović sa Darkom Radivojevićem

Braća Kuburović sa Darkom Radivojevićem (Foto: Miroslava Kojić)

 

Zahvalnice su dobili Aleksandar Milovanović - Aca Đoza (posthumno), Radojko Radisavljević Uča, Goran Đorđević (25 sezona igrač ovog kluba), Marija Milošević, Danijela i Marko Simić, Dragiša Daničić, Čeda Nedeljković, Miša i Verica Mitrović, Jovana Knežević, Ivovići (Marko, Slobodan i Zoran), braća Kuburović (i za oca Pericu), Opština Ljig.

Čeda Nedeljović na svečanosti

Čeda Nedeljović na svečanosti (Foto: Miroslava Kojić)

Čeda Nedeljković i njegov čekić

Čeda Nedeljković i njegov čekić (Foto: Iz arhive OK Spartak)

 

Naravno, lista sjajnih igrača je znatno duža i mnoga imena su pomenuta na svečanosti, i treneri, prisutni i koji nisu mogli da dođu. Na početku priredbe čuo se glas proslavljnog reprezentativca Marka Ivovića, koji se obratio Ljižanima i gostima. Javio se i Miroslav Žakula iz Irske gde živi već devet godina, koji je pre gotovo 50 godina postao vatreni navijač, a kasnije je kao novinar bio uz odbojkašku ekipu po zadatku, veoma prijatnom, ponekad iv eomas tresnom. Jer, "Spartak nas je kalio, svi smo mi Asovi", kako kažu stihovi himne kluba.

 

"Spartak" je posle pet kola prvi na tabeli Prve lige Srbije sa pet uzastopnih pobeda.

 

Povodom obeležavanja jubileja, prezentacija o istoriji odbojke u Ljigu koju su pripremili Zoran i Maja Ivović, izazvala je veliku pažnju prisutnih i već je digitalizovana u Gradskoj biblioteci "Milovan Danojlić". U pripremi je fotomonografija Odbojkaškog kluba "Spartak".

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...