Učenici iz Pecke-učesnici radionice  (foto: Dragan Savić)
Učenici iz Pecke-učesnici radionice  (foto: Dragan Savić)
24.11.2014, 20:31

Raznolikost je začin života

č: | fb:

Ljudi se razlikuju po izgledu, navikama, jeziku, običajima, verovanjima, nacionalnoj i političkoj pripadnosti. Mogu još i po tome za koji klub navijaju, koju muziku slušaju, kako se oblače....Ono što ih uprkos svih razlika spaja je tolerancija, odnosno poštovanje, prihvatanje i uvažavanje prava svakog čoveka na različitost.

O svemu tome se ovih dana, a povodom Međunarodnog praznika tolerancije, razgovaralo u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić” u Peckoj, koja okuplja po nečem raznoliku, a po mnogo čemu ostalom sličnu decu iz ovog brdsko-planinskog kraja.

-Prihvatanje tako jednostavne stvari, a to je da su sva ljudska bića prirodno različita, ide veoma teško. Da bi se lakše prevazišle te razlike formiraju se grupe po principu „sličan se sličnom raduje” i sve ono što se ne uklapa u iste - otpada. Prag tolerancije zavisi od više faktora: genetike, sredine u kojoj se odrasta i otvorenosti da prihvatimo činjenicu da različito ne znači lošije, već samo drugačije – kaže Biljana Vukašinović, pedagog u ovoj školi.

Po njenom mišljenju u osnovi netolerancije su nedostatak samopouzdanja i nesigurnost, kao i sredine koje stimulišu takmičenje i gde je pobeda sve. Oni koji nisu „pobednici”, koji ne pripadaju toj grupi, različiti su i otpadaju.

-Upravo u sredinama u kojima se vaspitavaju i obrazuju oni koji moraju da usvoje sve principe tolerancije, može da se učini najviše. Kontinuiranim radom, kreativnim pristupom, mogu se razbiti različite predrasude i na taj način stvoriti opuštenija i otvorenija sredina u kojoj svako ima pravo da bude ono što jeste - smatra Biljana Vukašinović.

Ona kaže da je u školi u Peckoj načinjen je jedan mali korak u tom pravcu. Održana su predavanja na temu tolerancije gde su se učenici učili kako da upoznaju sebe, razumeju druge i prihvate razlike. Omogućeno je gledanje različitih tematskih filmova u kojima su učenici mogli da na plastičnim primerima uoče šta je ono što izaziva netoleranciju, koja obično prouzrokuje sukobe i neprihvatljiva ponašanja, kao i načine kako to može da se prevaziđe. Učenici nižih razreda izrađivali su naočare u nameri da se lakše prihvate učenici sa ortopedskim pomagalima.

- Sve aktivnosti su bile u znaku Šekspirove misli: „Variety is the spice of life” ili „Raznolikost je začin života”. Ukoliko se učini makar mali pomak u pravom smeru, učinjeno je mnogo za budućnost onih na kojima svet ostaje – zaključuje Biljana Vukašinović.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 7 sati 1 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 7 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara