<p>Spomenik u Osečini u čast palih srpskih ratnika</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Spomenik u Osečini u čast palih srpskih ratnika</p> (foto: Dragan Savić)
09.01.2015, 13:48

Grb Kraljevine (opet) na spomeniku

č: | fb:

Spomenik kod crkve u Osečini, koji je posvećenom palim srpskim ratnicima u ratovima za oslobođenje u periodu od 1912.  do 1919. godine, ponovo krasi grb Kraljevine Srbije. Posle sedam decenija od nasilnog skidanja obeležja bivše srpske države po završetku Drugog svetskog rata, na mesto grba Kraljevine Srbije postavljen je stilizovani grb urađen po uzoru na simbol nekadašnje države.

Zasluge za ispravku višegodišnje nepravde pripadaju poštovaocima dela srpskih ratnika i prijateljima opštine Osečina - akademskom vajaru Nemanji Radojčiću iz Valjeva, vršilocu dužnosti direktora valjevskog Zavoda za Zaštitu spomenika kulture, koji je besplatno uradio idejno rešenje, kao i livnici „Braća Jeremić” iz Beograda, koja je, takođe bez novčane naknade, izlila i postavila novi grb.

Inače, inicijativu za vraćanje grba na „svoje” mesto pokrenuo je Opštinski  odbor za obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata, a ovaj posao organizovan je od strane Odeljenje Narodnog muzeja Valjevo u Osečini uz  podršku ovdašnje Opštinske uprave. Ranije ove godine urađeno je osvetljenje ovog spomenika i obližnje spomen-kosturnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci vojnika i civila koji su krajem 1914. i početkom 1915. godine podlegli ranama sa bojišta i bolestima u ratnoj bolnici na mestu na kojem se danas nalazi osnovna škola u Osečini. 

Aktuelno