<p>Spomenik u Osečini u čast palih srpskih ratnika</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Spomenik u Osečini u čast palih srpskih ratnika</p> (foto: Dragan Savić)
09.01.2015, 13:48

Grb Kraljevine (opet) na spomeniku

č: | fb:

Spomenik kod crkve u Osečini, koji je posvećenom palim srpskim ratnicima u ratovima za oslobođenje u periodu od 1912.  do 1919. godine, ponovo krasi grb Kraljevine Srbije. Posle sedam decenija od nasilnog skidanja obeležja bivše srpske države po završetku Drugog svetskog rata, na mesto grba Kraljevine Srbije postavljen je stilizovani grb urađen po uzoru na simbol nekadašnje države.

Zasluge za ispravku višegodišnje nepravde pripadaju poštovaocima dela srpskih ratnika i prijateljima opštine Osečina - akademskom vajaru Nemanji Radojčiću iz Valjeva, vršilocu dužnosti direktora valjevskog Zavoda za Zaštitu spomenika kulture, koji je besplatno uradio idejno rešenje, kao i livnici „Braća Jeremić” iz Beograda, koja je, takođe bez novčane naknade, izlila i postavila novi grb.

Inače, inicijativu za vraćanje grba na „svoje” mesto pokrenuo je Opštinski  odbor za obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata, a ovaj posao organizovan je od strane Odeljenje Narodnog muzeja Valjevo u Osečini uz  podršku ovdašnje Opštinske uprave. Ranije ove godine urađeno je osvetljenje ovog spomenika i obližnje spomen-kosturnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci vojnika i civila koji su krajem 1914. i početkom 1915. godine podlegli ranama sa bojišta i bolestima u ratnoj bolnici na mestu na kojem se danas nalazi osnovna škola u Osečini. 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 17 sati 7 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 31 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar