Osečina
Osečina
23.04.2015, 10:44

Podgorski raj za bicikliste

č: | fb:

Zahvaljujući projektu opštinske Kancelarije za mlade pod nazivom „Vožnja koja će promeniti” teritorija opštine Osečina uskoro bi mogla da postane jako interesantna destinacija za ljubitelje biciklizma i prirode. Naime, Ministarstvo omladine i sporta, po sprovedenom javnom konkursu, preuzelo je obavezu da sa iznosom od 452.300 dinara finasira obeležavanje alternativnih i lokalnih biciklističkih staza za planinski i drumski biciklizam na ovom području pomoću odgovarajućih putokaznih tabli. Projekat podrazumeva i povezivanje sa postojećim planinarskim stazama prema Drini i Sokolskoj planini, a za njegovo sprovođenje zadužena je opština.

Po rečima Vladimira Radivojevića, vršioca dužnosti koordinatora lokalne Kancelarije za mlade, planirane aktivnosti u relizaciji projekta su trasiranje rute, dizajn i izrada biciklističkih putokaznih tabli i stubova za njihovo postavljanje. Računa se da će staze koristiti  biciklisti, ljubitelji avanturističkih sportova, planinarska udruženja, auto i moto klubovi, lovci, rekreativci, lokalno stanovništvo i njihovi gosti, pre svega iz redova mlađe populacije.

- Očekujemo da rezultat ovog projekta bude privlačenje svih ciljnih grupa, zatim podsticanje aktivizma mladih, afirmacija zdravog načina života, popularizacija sportskih aktivnosti, kao i atraktivnosti opštinske turističke ponude. Obeležene staze obezbeđuje bolje snalaženje na terenu, a mladima iz opštine pružaju priliku da provode vreme na otvorenom uz zdrave stilove života - kaže Radivojević.

Grupa autora projekta napominje da ova sredina poseduje bogate kulturne i prirodne resurse, koji su u nedovoljnoj meri istraženi ili prezentovani široj javnosti, pa i domaćem stanovništvu. Oni na ovaj način  pokušavaju da utiču na afirmaciju i promociju kraja, da podstiču  mlade da ovde ostanu tako što će podstaći razvoj turizma,  doprineti  ekonomskom osnaživanju i stvoriti priliku za povećanje zaopošljavanja mladih u sektoru seoskog turizma u ruralnim sredinama, kako je to prepoznato i u Nacionalnoj strategiji za mlade.

Aktuelno