Sajam šljiva (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Sajam šljiva (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2016, 07:53

Osečina lider u proizvodnji suve šljive

č: | fb:

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, otvarajući 11. Sajam šljiva u Osečini obećao je voćarima da će Ministarstvo poljoprivrede vrlo brzo "izaći sa setom mera za razvoj voćarstva".

 

"Ako igde postoji prostor na prostoru Srbije to je priča o voću, priča o šljivi, priča o Podgorini, priča o ovim krajevima gde možemo da napravimo dodatnu vrednost, a to je stvar koja će biti simbol za ovo ministarstvo. Dodatna vrednost za primarnu poljoprivrednu proizvodnju da je uvećamo i da napravimo mnogo veću korist za poljoprivredne proizvođače. Zato će ovo ministarstvo da izađe vrlo brzo sa setom mera, koje će imati cilj povećanje zasada i povećanje sušara. Naša ideja je da krajeve, gde ima voća i povrća, podstaknemo jer ako smo igde lideri, lideri smo u voćarstvu, lideri smo onda i u sportu. Imamo takmičasrski duh, borićemo se, imamo podršku i premijera, u ekspozeu, ako ste primetili, na mnogo mesta govorilo se upravo o ovakvim stvarima“, rekao je ministar.

Branislav Nedimović

Branislav Nedimović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da je od važnosti i prerađivačka industrija, posebno voća.

"Vrednost koja se napravi u izvozu sirovog voća za kompletnu količinu je skoro identična jednoj maloj količini koja se preradi i ode ili kao sušeno ili kao zamrznuto voće. Skoro četiri puta je veća vrednost koja se napravi kroz sušenje, zamrzavanje i pakovanje. Ovih dana razgovarali smo sa ozbiljnim predstavnicima zemalja koji imaju potrebe za našim voćem. Naše je da, ako ikako bude moguće, u ove krajeve dovedemo jedan veliki prerađivački kapacitet. Vi ste imali takve u prošlosti, samo treba da se vratimo jedno 50 godina unazad i da vidimo šta su naši stariji radili i planirali i da radimo u tom pravcu“, zaključio je ministar.

Poručio je  „da bi stvari mogle da funkcionišu kako treba, neophodno je da postoji jedna ovakva manifestacija kao što je 11. Sajam šljiva u Osečini.

 

Sajam šljiva

Sajam šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Osečine Dragan Aleksić je, na otvaranju Sajama koji je, kako reče „posvećen kraljici voća", poručio da "možemo biti ponosni na ono što smo postigli, zbog toga što je, zahvaljujući našim vrednim domaćinima, šljiva iz Osečine stigla u skoro sve krajeve sveta“.

Aleksić je saopštio nekoliko podataka u prilog tome da je Osečina veliki proizvođač sveže šljive i najveći izvoznik suve šljive.

U Osečini radi 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela. Pod šljivom je 2.350 hektara, a svake godine se za stotinak hektara uvećaju zasadi šljive. Trenutno ima oko milion stabala šljive, godišnje se proizvede oko 20.000 tona sveže šljive. Osečina je lider u proizvodnji suve šljive, polovina godišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji, oko 3000 tona, proizvede se u Osečini, koja je najveći izvoznik suve šljive.

Sajam šljiva

Sajam šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na ovogodišnjem 11. Sajmu šljiva u Osečini, koji traje do nedelje, učestvuje oko 200 izlagača iz Srbije i zemalja regiona, proizvođača rakije, mehanizacije i opreme za šljivarstvo.

Sajam šljiva

Sajam šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

Sajam šljiva

Sajam šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

 

I na ovogodišnjem Sajmu šljiva nagrađeni su najuspešniji izvoznici suve šljive. Srebrni dukat je uručen firmi "Agranela" iz Valjeva, koja je u prošloj godini bila najveći izvoznik suve šljive u Srbiji, dok je firma "Jovanović voće" nagrađena kao najveći izvoznik suve šljive iz Osečine.

Sajam šljiva

Sajam šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 19 sati 23 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 36 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 20 sati 57 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...