Sednica Skupštine opštine Osečina (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine opštine Osečina (foto: Đorđe Đoković)
07.11.2016, 08:07

Usvojen rebalans budžeta, Direkcija pripojena JKP "Osečina"

č: | fb:

Odbornici Skupštine opštine Osečina odlučili su da Direkciju za izgradnju "Jadar" pripoje Javnom komunalnom preduzeću "Osečina". Ne sednici lokalnog parlamentra usvojen je rebalans ovogodišnjeg budžeta, odluka o javnim i nekategorisanim putevima na teritoriji Osečine, kao i odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru opštine Osečina. 

Sednica Skupštine opštine Osečina

Sednica Skupštine opštine Osečina (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pripajanjem Direkcije Javnom komunalnom preduzeću "Osečina" ispoštovana je zakonska odredba po kojoj se, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o budžetu, od 1. decembra direkcije ne mogu finansirati iz javnih prihoda. Tako su poslovi, ali i dvoje zaposlenih iz Direkcije prešli u Javno komunalno preduzće "Osečina", dok je direktor Direkcije ostao bez posla.

 

Odbornici su usvojili i rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta, po kome su sredstva preraspoređena sa pojedinih pozicija u skladu sa povećanjem prihoda i rashoda, tako da je ukupni prihod budžeta ostao isti u visini od 328,4 miliona dinara.

 

Vesna Pavlović

Vesna Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica odeljenja za budžet Vesna Pavlović je, obrazlažući pojedine promene na rashodnoj strani budžeta, objasnila da je masa sredstava za plate uvećana za 523.000 dinara, na osnovu saglasnosti Ministarstva finansija, zbog toga što su, nakon lokalnih izbora, na platnom spisku pomoćnici predsednika Opštine.

Naknada štete za ujed pasa lutalica uvećana je za pola miliona dinara zbog sve većeg broja zahteva građana za isplatu štete nakon ujeda pasa lutalica. Odbornici opozicije smatraju da se problem pasa lutalica i nadoknada štete mora rešiti na drugačiji način, pre svega kako bi se smanjile zloupotrebe.

 

Ptredsednik Osečine Dragan Aleksić saglasan da je to veliki problem, koji treba rešiti. "Izdvajaju se velike pare za obeštećenje onih koje su ujeli psi ili čiju su stoku zaklali, a očigledno je da ima i zloupotrebe. Nije moguće da od sedam zahteva za nadoknadu štete, šest je iz jedne mesne zajdenice", navodi Aleksić i najavljuje da će biti održan sastanak na nivou Kolubarskog okruga s obzirom na to da je to problem sa kojim se suočavaju i ostale opštine.

Dragan Aleksić

Dragan Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornici opozicije reagovali su i na odluku da se subvencije za poljoprivredu smanje za dva miliona dinara, i to milion za nabavku protivgradnih raketa i milion dinara za kupovinu sadnica šljive. Objašnjeno im je da nije predviđeno da lokalne samouprave finansiraju nabavku protivgradnih raketa, a što se tiče izdvajanja novca za kupovinu sadnica šljive, od toga se odustalo zbog toga što, kako je predsednik Osečine objasio, "nismo u situaciji niti postoji način da kontrolišemo da li sadnice oni koji si ih dobili preprodaju, a ima indicija da se to dešava".

 

Odbornici Skupštine opštine Osečina usvojili su i odluku o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu javnog sektora, koji čine Skupština, Predsednik Opštine, Opštinsko veće, Opštinska uprava, Predškolska ustanova, Narodna biblioteka, Sportski centar, Turistička organizacija i Javno komunalno preduzeće "Osečina". Prema odluci ukupan broj zaposlenih je 127, i to najviše 47 u Javno komunalnom preduzeću "Osečina", sledi Opštinska uprava sa 42 zaposlena, Predškolska ustanova ima 22, Sportski centar sedam, Narodna biblioteka šestoro i Turistička organizacija ima troje zaposlenih.

Zlatan Pavlović

Zlatan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Na početku sednice odbornik Zlatan Pavlović je predložio da se otvori rasprava o ovogodišnjem Sajmu šljiva, koji je bio ispod nivoa prethodnih godina, otuda je potrebna ozbiljna analiza i još ozbiljnija priprema kako se ovako loša manifestacija ne bi ponovila sledeće godine.

Ljubomir Aleksić

Ljubomir Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Predlog, uz ocenu da je Sajam šljiva "doživeo fijasko", podržao je i Ljubomir Aleksić koji smatra da o tome treba da raspravlja Skupština. I pored toga što su raspravu i analizu ovogodišnjeg Sajma šljiva predložili odbornici opozicije, prihvaćeno je većinom glasova tako da će informacija o ovogodišnjoj organizaciji najpoznatije manifestaciji u Osečini  biti pripremljena za neku od sledećih sednica Skupštine opštine.

Sednica Skupštine opštine Osečina

Sednica Skupštine opštine Osečina (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 8 sati 28 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 1 komentar

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 8 sati 27 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 5 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...