Borba na brvnu (arhiva) (foto: Dragan Savić)
Borba na brvnu (arhiva) (foto: Dragan Savić)
02.08.2014, 09:25

Sablja za „Podgorskog harambašu”

č: | fb:

Srpskim ustanicima u čast, koji su u Prvom srpskom ustanku učestvovali u boju na Bratačiću 1806. godine, danas će u ovom podgorskom selu održaće se tradicionalni narodni sabor. Tom prilikom, najodvažniji snažni i spretni Podgorci podeliće megdan u pet disciplina narodnog višeboja za titulu ovogodišnjeg „Podgorskog harambaše” i kovanu sablju, nagradu Opštine Osečina. Sablju je za ovu namenu uradio dr Svetislav - Šole Stanojević, lekar u penziji iz Osečine, inače veliki kolekcionar i restaurator oružja srpskih ratnika iz njihove bogate istorije borbi za oslobođenje.

Pored atraktivnog nadmetanja u skoku u dalj iz mesta, onda skoku u vis preko panja, bacanju kamena s ramena, borbama na brvnu i nadvlačenju klipka, u prvom delu programa, čiji su organizatori Turistička organizacija „Podgorina” iz Osečine, Mesna zajednica Bratačić i Udruženje građana „Bratačić 1806”, na saborištu kod Spomen topa predviđeno je služenje parastosa palim ratnicima, zatim  obraćanje zvaničnika i evociranje uspomena na slavne minule dane od strane istoričara, kao i prigodan kulturno -umetnički program.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara