Ambulanta u Banjanima (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ambulanta u Banjanima (foto: Dragan Belajac Džagi)
11.07.2019, 10:03

Novi sjaj Ambulante u Banjanima

č: | fb:

Obnovljena Zdravstvena ambulanta u Banjanima ponovo je otvorena za pacijente, nakon kompletne rekonstrukcije i adaptacije, koja je trajala od februara. Sve prostorije u prizemlju i podrumu kompletno su renovirane, uključujući i apoteku, završeno je i spoljašnje uređenje ovog važnog objekta primarne zdravstvene zaštite, u kome se leči preko hiljadu meštana Banjana i okolnih sela: Kožuara, Vukone, Tulara, Kalinovca, Vrela i Brezovice.

 

Projekat rekonstrukcije, vredan 15 miliona dinara, finansirala je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a investicija je obuhvatala zamenu krovnog pokrivača, podova, stolarije, kanalizacionih, elektro i vodovodnih instalacija, sanaciju sanitarnih čvorova, malterisanje i krečenje. Uvedeno je grejanje na pelet, urađena nova hidrantska mreža, izgrađene su staze i rampa za invalide, dok je energetska efikasnost unapređena kroz obnovu fasade.

 

Ovim radovima nije menjan spoljašnji izgled jedne od najlepših zgrada u ubskoj opštini, sagrađene 1930. godine, jer se nalazi pod zaštitom države. Pored toga što je stara građevina zasijala u punom sjaju, urađen je i prilazni put do nje, sređen parking, a dvorište oplemenjeno cvećem.

 

Ambulanta u Banjanima

Ambulanta u Banjanima (Foto: Dragan Belajac Džagi)

S obzirom na to da je zgrada renovirana od temelja do krova, uslovi za rad su neuporedivo bolji u odnosu na raniji period, tako da će i građani ovog kraja imati bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, kaže dr Biljana Nikolić, direktorka ubskog Doma zdravlja, u čijem sastavu je Ambulata u Banjanima.

 

- Ono što je nama važno jeste da su postavljene nove elektroinstalacije, jer zbog starih nismo mogli da koristimo sve medicinske aparate koji su nam bili potrebni za rad. Takođe, rešen je i problem vodosnabdevanja, pa pored tehničke, imamo i vodu za piće, koju su zaposleni do sada donosili od komšija sa bunara - ukazuje dr Nikolić, dodajući da je renovirana Ambulanta kompletno opremljena novim nameštajem, dok je u narednom periodu planirana i nabavka dodatnih medicinskih aparata.

 

Prodan Isailović

Prodan Isailović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Osamdesetpetogodišnji Prodan Isailović iz Kalinovca bio je među prvim pacijentima u obnovljenoj banjanskoj ambulanti. Kaže - čim je ušao, čini mu se da je pola ozdravio.

 

 - Zaista je fino i maksimalno odrađeno. Od izgradnje, zgrada je samo krpljena, tako da je doteralo do duvara i bilo je krajnje vreme da se sredi. Svima nam će dosta značiti, jer kad otvoriš vrata i uđeš, odmah vidiš gde si, a ni na osoblje nemamo primedbe nikakve -  bio je kratak i jasan Prodan Isailović.

 

Ambulanta u Banjanima

Ambulanta u Banjanima (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Ambulanta u Banjanima smeštena je u objektu nekadašnjeg Zadružnog doma zdravlja, podignutom 1930. godine. Izgrađen je zahvaljujući zadrugarima Banjanske sreske zdravstvene zadruge SOJ, prve zdravstvene zadruge u valjevskom kraju, koja je osnovana 1925.

 

Pored ambulante, apoteke, laboratorije, bolesničkih soba, kuhinje, ostave, kancelarije i magacina, dom je imao i veliku salu za predavanja i sastanke i narodno kupatilo. Ova izuzetno lepa zgrada u centru Banjana, bezmalo stara devet decenija, i dalje je u funkciji zdravstvene zaštite, odolela je zubu vremena, a sada je dočekala i novo ruho.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...