Gradilište pogona Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Gradilište pogona Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
08.07.2022, 07:03

Hansgrohe gradi livnicu za izlivanje tela slavina, kapacitet proizvodnje 4 miliona baterija

č: | fb:

Nemačka kompanija "Hansgrohe" planira da u okviru svog pogona u Valjevu izgradi livnicu za izlivanje tela slavina. Projektom je planiran kapacitet proizvodnje od četiri miliona tela baterija, i to tri miliona mesinganih i oko milion komponenata od cinka (tela ili ručica) godišnje.

 

Prema pisanju portala Ekapija, "Hansgrohe" je podneo zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pogona za proizvodnju slavina u Valjevu.

 

Reč je o projektu za gradnju livnice za izlivanje tela slavina, što je druga faza od ukupno četiri faze projekta za gradnju fabrike u Valjevu. Treća faza obuhvatiće galvanizaciju, a četvrta proširene proizvodnog kompleksa za još 30.000 kvadrata.

 

Proizvodnja će obuhvatiti mašinsku obradu, glodanje, bušenje i pranje, brušenje i poliranje, sklapanje slavina i logistiku. Dalju obradu (galvanizaciju) u početku će, kako se napominje, vršiti spoljni dobavljači, dok će se u kasnijem periodu vršiti na lokaciji fabrike.

 

Za prvu fazu izgradnje koja obuhvata proizvodni pogon, skladišni i administrativni prostor već su dobijeni lokacijski uslovi, piše Ekapija.

 

U Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su potpisali 15. oktobra 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar, o čemu su Kolubarske.rs ranije pisale, navedeno je da će "Hansgrohe" otvoriti 2022. godine u Valjevu proizvodni pogon za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda, a do kraja 2028. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 1000 radnika.

 

U Ugovoru je navedeno da se "Hansgrohe" obavezuje da izvrši ulaganja do kraja 2027. godine u iznosu ne manjem od 85 miliona evra, gde najmanje 25 posto obaveze ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koje ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

 

Kompaniji se odobrava ukupan iznos sredstava podsticaja u vrednosti od 15,5 miliona evra, što je 15.500 evra subvencija po radnom mestu.

 

Kako je navedeno u Ugovoru sredstva će biti isplaćena u sedam tranši u dinarskoj protivvrednosti. Prva tranša 2022. godine u iznosu od 1.698.800 evra, po dostavljanju dokaza da je kompanija "Hansgrohe" ispunila obevazu ulaganja 18,2 miliona evra i obavezu zaposlenja pet radnika na neodređeno vreme.

 

Broj radnika koje će nemačka kompanija zaposleiti vezan je za isplate, tako "Hansgrohe" ima obavezu zaposlenja pet radnika u 2022, sledeće godine 110, u 2024. ima obavezu zaposlenja 119 radnika, u 2025. godini još 148, sledeće godine 226, pa 218 radnika, da bi 2028. godine posao za stalno dobilo 174 radnika.

 

Prema ugovoru, "Hansgrohe" se obavezuje da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu, koja je za najmnaje 20 posto veća od minimalne zarade, u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi.

 

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 14 sati 48 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 15 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 36 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 15 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 5 komentara